Motorlistan

SPORTBLADET

1) Ökenrallyt

Så är det snart dags igen för årets Dakarrally, starten går i portugisiska Lissabon den 5 januari och avslutas i Dakar, Senegal, den 20 januari. Årets tävling går igenom en ocean av sand, igenom Portugal, Marocko, Mauritanien och Senegal och det är 1400 km längre än i fjol. Totalt 570 deltagare ställer upp, däribland fyra svenskar. MC-förarna Annie Seel, Thomas Berglund och Henrik Rahm, samt kartläsaren Tina Thörner som lotsar Nasser Al-Attiyah från Qatar.

2) Ferrari

Kimi Räikkönens arbetsgivare satsar allt - med en helt ny bil 2008. En bil Som Michael Schumacher varit med och utvecklat.

– Frampartiet blir nytt, sidepodsen får ett nytt utseende och det blir förändringar även i det bakre partiet, säger teknikchefen Aldo Costa till Gazzetta dello Sport.

3) Presentationer

Först ut av F1-stallen att presentera den nya bilen är Ferrari, den 6 januari, sedan följer McLaren-Merceds den sjunde före Toyota, BMW, Red Bull och Renualt fram till den 22.

4) Prost

Nej inte F1-världsmästaren Alain, men hans son Nicholas är på väg till DTM. Enligt TouringcarsTimes genomförde han en hemlig test med den nya Audi A4n strax före jul. Fransmannen är 26 år och har tidigare klart spanska formel 3 där han slutat trea.

5) Nattlopp

I Qatar genomförs det första nattloppet i motoGP och nu vill även Malaysia köra på kvällen skriver Motosprint.

I Qatar kör motoGP-kilarna kl 23.00 lokal tid den 9 mars.

6) Hermann Tomczyk

Pappan till den tyske DTM-föraren Martin Tomczyk nämns som efterträdare till FIAs president Max Mosley.

– Ibland frågar jag mig om det är vettigt att F1 leds av två pensionärer, sade Max Mosley, 67, till Guardian och syftar på sin partner, den ännu äldre Bernie Ecclestone.

7) Bridgestone

Däcktillverkaren hr skrivit ett nytt avtal med formel 1 och stannar i alla fall fram till 2010.

8) Giancarlo Fisichella

Väntar fortfarande på besked från Force India och har enligt spanska Marca samlat ihop 10 miljoner Euro i sponsorpengar som han erbjuder stallet. Han konkurrerar med Christian Klien och Roldan Rodriguez enligt motorsporttotal. Beslut tas i veckan.

9) Jari-Matti Latvala

Fors fortsätter att satsa finländskt, Latvala kommer att efterträda Marcus Grönholm i WRC. 22-åringen har ett kontrakt över ett år och i årets VM slutade han åtta. Årets VM-trea Mikko Hirvonen fortsätter i stallet.

10) Race of Champions

Fredrik Johnson som är chef för arrangemanget har sagt att det mycket väl kan stanna på Wembley - men nu ger sig Miami och Dolphins Stadium in leken.

– Jag hatar att behöva stå på Wembley och säga att vi vill arrangera detta. Men nu är det så att vi väldigt gärna vill det, säger Dolphins vicepresident Terry Bassett till ESPN.

Motorstopp:

Lewis Hamilton

Det är inte snyggt att bli a med körkortet när man är VM-silvermedaljör i formel 1. Han fastnade i en poliskontroll i Frankrike sedan han kört i190 km/tim på en motorväg där den tillåtna hastigheten var 130 km/tim.

Det resulterade i en månad utan körkort och 5600 kr i böter.

ARTIKELN HANDLAR OM