”Tycker inte han ska uttala sig”

SPORTBLADET

Gustafsson anklagade ryssarna för dopning – bröt efter knappt sex kilometer

Zürich/Stockholm. Andreas Gustafsson laddade upp med att kasta dopningsanklagelser mot ryssarna och utmåla sig själv till ett medaljhopp.

I dag bröt svensken loppet redan efter knappt sex kilometer.

– Jag tycker inte att man ska uttala sig om att de är dopade, även om man har misstankar, säger experten Christian Olsson i TV4.

Gångaren Andreas Gustafsson, 33, ägnade gårdagen åt att lansera sig själv som ett okänt medaljhopp i EM. Samtidigt gick han till rasande attack mot de ryska favoriterna.

– Det är som US Postal Service med Lance Armstrong. Klart det är mycket dopning där, den saken är klar, sa Gustafsson till Sportbladet.

”Svårt att anklaga”

När loppet väl kom igång dröjde det inte länge förrän Andreas Gustafsson bröt. Efter cirka en halvtimme syntes han inte till i resultatlistorna och passerade aldrig sex kilometer.

– Jag vet inte, jag var slut redan efter tre kilometer och jag vet inte vad det är som händer. Jag känner att jag är i form för att ligga med där uppe. Jag vet inte var det är som händer, det är pinsamt faktiskt, säger han.

TV4-experten Christian Olsson, den tidigare trestegskungen, är kritisk till Gustafssons utspel i går.

– Jag kände att jag alltid höll nivån på det att om du inte är fälld för dopning tycker jag inte att man ska uttala sig om att de är dopade, även om man har misstankar om den ena eller andra. De gör säkert dopningstester de också och om man inte kan få ett positivt dopningstest tycker jag att det är svårt att anklaga någon.

”Har inga kommentarer”

Andreas Gustafsson:

– Jag har sagt vad jag har sagt, jag har inga andra kommentarer till det.

Spanjoren Miguel Àngel Lópes vann guld på tiden 1.19,44, strax före de av Gustafsson dopningsutpekade ryssarna Aleksandr Ivanov och Denis Strelkov.

Aleksandr Ivanov:

– Jag vill inte kommentera några frågor som handlar om dopning eller anklagelser som kommer via media.

Spanjoren som vann fick också frågan om det hårdare dopningsarbetet kommer gynna honom i framtiden:

– Kampen mot dopning måste vi alltid ha. Vi måste alltid vara rena och det är var och ens ansvar att göra det. Det finns inte mer att säga än att det måste vara fair play.

Den andre svensken Perseus Karlström slutade på 17:e plats med tiden 1.24,41.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott