Titta Olsson, här slår du Northug

SPORTBLADET

Trodde du att skid-VM handlade bara handlade om Charlotte Kalla och Petter Northug?

Fel.

När medieanalysföretaget Retriever nu sammanställt vad samtlig svensk press skrivit om så visar det sig att Calle Halfvarsson fick en pallplats.

Man kan tycka det låter märkligt att Halfvarsson – vars VM-placeringar 13:e på sprinten, sexa i skiathlon, nia på sprintstafetten, 49:a på 15 km, silver i stafetten och 24:a på femmilen inte var i närheten lika imponerande som till exempel Stina Nilssons tre silver, Petter Northugs fyra guld eller Therese Johaugs framgångar – men sett till den mediala uppmärksamheten slog han dem alla.

Körde alla lopp

”Tävlade mest”

Halfvarsson omskrevs 3 454 gånger i svensk press och dessutom 761 tillfällen i norsk press under mätperioden, vilket gör honom till det mest omskrivna efter Charlotte Kalla och Johan Olsson.

Calle Halfvarsson var den svenska åkare som tävlade mest under VM och även om han inte vann någon individuell medalj påverkade frekvensen, säsongens tidigare resultat och det faktum att han är bygdens son intresset i media, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

Av de norska åkarna var såklart Northug den mest exponerade, 700 artiklar fler än de om Therese Johaug och dubbelt så många som trean Marit Björgen.

Kalla mest omnämnd

Charlotte Kalla var den mest oskrivna idrottaren under OS i Sotji och har fortsatt vara mest populär även under skid-VM. I Sverige har hon nästan förekommit 6 000 gånger under mätperioden, och när det gäller norsk media så förekommer hon i fler artiklar än till exempel guldmedaljörerna Finn Hågen Krogh och Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Ett VM på hemmaplan innebär att media kan och vill satsa resurser på plats på mästerskapet. De norska skidåkarna har under hela säsongen fått stort utrymme i svensk media inför mästerskapet och det ser vi även fortsatt under VM i takt med både framgångarna och vallamissarna, säger Ioanna Lokebratt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM