Kaoset kring strecket – hängmatcherna

SPORTBLADET

Vill se tajtare schema: ”Skulle bygga en större dramatik”

Foto: Hammarbys Josef Pujol går på avslut.

Ett streckdrama. Och en hel hög med hängmatcher.

Nu vill elitseriespelarna se en förändring i framtiden för att slå ihop omgångarna.

– Det skulle underlätta för publiken att hänga med, säger Hammarbys Josef Pujol.

Malmö och Hammarby ligger på rätt sida strecket för en slutspelsplats med 25 poäng.

Sävehof utanför med 24 pinnar.

Problematiken: Sävehof har två hängmatcher till godo på Malmö och en på Hammarby.

Vilket även gäller fler av lagen kring strecket.

Nu vill elitseriespelarna se en förändring till kommande säsonger. För att öka dramatiken och låta publiken ha det enklare att hänga med i dramat – och för sig själva.

– Som det blir nu får vi sätta upp ett poängmål att jobba efter i stället. Tänka: ”si och så många poäng på de sista matcherna borde räcka till slutspel”, säger Hammarbys Josef Pujol.

– Jag skulle väl föreslå att stretcha ut säsongen. När vi drar igång har ju danska ligan redan spelat fyra-fem omgångar så då kan väl vi också dra igång då och kanske spela finalen en vecka senare för att kunna spela omgångarna mer samtidigt, fortsätter Pujol.

Allt mellan 23 och 26 matcher är spelade

Förbundet har tidigare låtit klubbarna varit med och påverkat vilka speldagar som passar just deras lag vilket nu lett till att klubbarna har spelat allt från 23 till 26 av de 30 omgångarna. Pujol ser gärna att klubbarnas delaktighet i schemat fortsätter men vill minska makten kring att ha det genom hela säsongen.

– När det börjar dra ihop sig nu kanske man ska dra ner på att låta klubbarna bestämma matchdagar för att slippa ha det så utspritt. Det skulle underlätta för publiken och media att hänga med och bygga en större dramatik, säger han.

Faktum är att lagen kring strecket aldrig kommer ligga i fas med varandra under slutomgångarna, inte ens i den sista omgången då Hammarby drog nitlotten med att man skulle ha mött H43 som begärdes i konkurs.

Förbundschefen föredrar tajtare schema

Förbundets tävlingschef Ralf Lundberg håller med om att ett mer kompakt spelschema skulle gynna dramatikläget kring avslutningen.

– Det är självklart att för tabellens skull så skulle det vara mest intressant, säger han.

Anledningen till den minst sagt haltande tabellen beror på europacupspel, H43:s konkurs, tv och klubbarna, enligt Ralf Lundberg.

– När vi skickar ut datumen i början av säsongen så har vi ett kompakt spelschema. Men sedan är det klubbarna som själva byter matchdag och tv som hittar godbitar som de vill sända och plockar ut ur ursprungsprogrammet, säger han.

– Men kanske att vi måste sätta ner foten och säga ett tydligare nej i fortsättningen när klubbarna kommer med förslag. Det är något vi får diskutera med SEH (svensk elithandboll).

Fotnot: Att Malmö avslutar med fyra raka bortamatcher är med anledning av damhockey-VM.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll