Mästaren kan bli historisk

Petter Solberg på väg mot ännu en VM-titel

Han har en VM-titel.

Nu vill Petter Solberg bli historisk:

– Jag är jävligt spänd alltså, säger han.

Inför säsongen satte Petter Solberg upp ett mål. Han ville bli den förste föraren att vinna VM-titeln i två av FIAs bilklasser Han har en VM-titel i rally sedan tidigare.

 På startlinjen stod då också Jac Villeneuve, F1-mästare från 1997, med samma mål.

Men när nu tre deltävlingar återstår av säsongen är det Solberg som har initiativet, Villeneuve har inte kört alla deltävlingar och norrmannen leder mästerskapet. Inför deltävlingen i Italien är Solberg 51 poäng före finländaren Topi Heikkinen och han kan säkra titeln redan nu.

  - Jag har kört rally i många år och vet hur små marginalerna kan vara och jag har försökt att vinna där också, men vet hur svårt det är. Drömmen närmar sig, men jag får inte tänka mer på det. Det sker när det sker och det måste inte ske nu. Jag vill inte göra något idiotiskt, säger Solberg till Sportbladet.

– Så klart, allt är väl under kontroll. Samtidigt är det mycket press och en stor grej. Så ja, jag är lite nervös och spänd alltså.

Historisk

När vi snackade inför säsongen pratade du mycket om att bli historisk, men var lite osäker på motståndet. Hur tycker du att säsongen har gått?

– Den har varit helt otrolig. Det har gått över förväntan och jag har varit i minst semifinal varje tävling. Statistiskt sett ser det bra ut nu, men det är fortfarande mycket som kan gå fel.

Solberg är en stor profil inom rallysporten, han vann sin första VM-deltävling 2002, titeln ett år senare och är den enda norrman som kan titulera sig världens bästa rallyförare. Han vann 13 tävlingar och var försteförare för Subaru till dess att stallet lämnade serien efter 2008.  Därefter körde han vidare med eget team fram till och med 2012, därefter bytte han fokus.

Mot rallycross.

Hjärtproblem

På söndag kan han bli seriens första världsmästare.

– Det är en otroligt stor skillnad jämfört med att köra rally, där är du ensam på banan i fem mil och har bara dig själv att koncentrera dig på, säger han.

- Här är det spänningen, explosiviteten och det gör att kicken är en helt annan. Det är tätt i heaten, det är lite tid mellan heaten att ladda om och nej, det är inte bra för hjärtat.

Men däremot är det bra för motivationen:

– Den där kicken gör att man sätter nya mål, säger Petter Solberg,

– Vill du något tillräckligt mycket är det också möjligt.

På söndag kan han skriva in sig i historien - igen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN