Ericssons premiär fortfarande osäker

SPORTBLADET

Svensken tränade inte på fredagsmorgonen

Marcus Ericssons medverkan i årets formel 1-premiär i Australien hänger fortfarande i luften.

Varken han eller Sauberkollegan Felipe Nasr deltog i fredagens första träning.

Ericsson var dock med under andra träningen men tvingades bryta den efter hjulproblem.

Foto: Giedo van der Garde.

Träningen i solskenet på racingbanan i Albert Park strax utanför Melbourne var den första efter torsdagens beslut i en australisk domstol som ger Saubers före detta reservförare Giedo van der Garde rätten att köra en av stallets två bilar i söndagens lopp.

Nederländaren van der Garde fick sparken av Sauber efter förra säsongen men anser sig ha kontrakt med stallet även över 2015, och har nu fått rätt i domstol såväl i Schweiz som i Australien.

Minimal information

Vad det innebär för Marcus Ericsson och brasilianen Felipe Nasr, som båda anslöt till Sauber inför årets säsong, är ännu högst oklart. Frågetecknen kring F1-soppan som kallas "seatgate" är stora, men informationen som lämnat stallet är minimal.

Ericsson och Nasr har anmälts till loppet – men Giedo van der Garde var i samband med träningen inne på tävlingsområdet klädd i Saubers förarkläder, och rapporteras även ha testsuttit svenskens bil, skriver nyhetsbyrån AFP. Men det mesta tyder på att han trots domstolsbeslutet inte får köra loppet eftersom han inte fått sin "superlicens", vilket det internationella bilsportförbundet Fia kräver för att man ska få köra formel 1.

Det innebär dock inte automatiskt att Ericsson och Nasr får köra i stället.

Riskerar fängelse

Enligt motorsportjournalisten Adam Cooper, som bevakat rättsprocessen på plats, riskerar Sauber att få sin utrustning – inklusive bilarna – beslagtagen. Dessutom ska van der Gardes advokat i natt ha yrkat på att Saubers stallchef Monisha Kaltenborn ska fängslas för att ha trotsat domstolens beslut.

”En australisk domare kommer i eftermiddag att ta ett beslut om huruvida Saubers utrustning ska tas i beslag av domstolen – och om lagets chef Monisha Kaltenborn ska straffas med fängelse eller böter”, skriver Adam Cooper på sin blogg.

Enligt AP är en ytterligare domstolsförhandling planerad till lördag.

Körde andra träningen

När fredagens andra träning startade fanns dock Marcus Ericsson med precis som stallkamraten Felipe Nasr. Ericsson tvingades dock bryta loppet på grund av en trasig hjulupphängning.

Allt inför premiären Plusbetyg på stallen Statistik Årets nyheter m.m

Sportbladet/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sauber F1

Formel 1

Motorsport