Succé för Ericsson

SPORTBLADET

Startar från plats tio - karriärens bästa kvalresultat

1 av 2

Marcus Ericsson satsade allt.

Det gav honom hans bästa startposition någonsin.

– Vi har en bra chans att ta poäng i morgon med, säger han.

Lewis Hamilton körde in på poleposition igen, hans 40:e i karriären och hans tredje i Malaysias GP. Världsmästaren som vann säsongspremiären i Australien och har nu den bästa utgångspositionen av alla inför säsongens andra F1-lopp. Intill honom står något överraskande Sebastian Vettel, Ferrari, teamkollegan Nico Rosberg startar som trea.

– Vi står i första startled och det känns som vi är ett litet steg närmare dem än tidigare, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

– Men vi måste ha tålamod och man vet inte riktigt hur det blir med regnet här i morogn.

Svensk succé

För svensk del var kvalet en succé. Marcus Ericsson gjorde sitt bästa kvalresultat någonsin, han inledde med att ta sig vidare till Q2 för första gången i karriären.

Han gjorde ett imponerande varv i sitt sista försök, strax innan målflagg i Q1 och tog sig på på plats sju.

– Det har varit en mycket bra helg, än så länge, säger Ericsson i ett pressmeddelande.

Hans teamkollega Flipe Nasr klarade däremot inte gränsen till Q2.

Ericssons bästa resultat

I den andra kvalomgången kom regnet in över banan, det var mörka moln på himlen och blixtar i horisonten vilket gjorde att samtliga bilar körde ut direkt för att få till ett varv innan förhållandena försämrades. Det var rejält med kö ut från depån och Marcus Ericsson kom ut som trea på banan, det var avgörande.

Han körde in på den tionde snabbaste tiden precis innan skyarna öppnade sig och regnet öste ner vilket stoppade den andra kvalomgången. Därmed tog han sig vidare till Q3 för första gången i sin karriär. Han slutade kvalet på plats tio, men han startar loppet från plats nio eftersom Lotus Romain Grosjean dragit på sig en bestraffning.

– Jag kunde avsluta varje avsnitt av kvalet bland de tio bästa och vi ska vara nöjda med det som vi presterade både när underlaget var torrt och när det var blött, säger svensken som kör för Sauber.

– Jag trivdes i bilen och i slutet av Q3 så var vi väldigt nära våra konkurrenter och det är positivt. Det var ännu en bra dag för oss och vi ska vara nöjda med resultatet. Vi har en bra chans att ta poäng i morgon med.

Den stora överraskningen var 17-årige Max Verstappen som kvalade in som sexa i sin Toro Rosso. Det är den bästa placeringen för en tonåring sedan 1961.

Loppet avgörs klockan 09.00 i morgon, söndag.

För snabba motornyheter direkt i ditt flöde - följ Sportbladet Motor på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM