Motorsport

Veckans motorlista

Jimmie Johnson.

Jimmie Johnson.

Foto: AP

SPORTBLADET

1 Jimmie Johnson

Den regerande mästaren är på plats. I natt startar Nascar-

säsongen 2009 med Budweiser Shoot-out. Nya regler för i år är exempelvis att fjolårets pole inte längre är direktkvalificerad, men däremot topp sex från varje tillverkare (baserat på fjolårets poängsystem i märkesmästerskapet) och sedan får varje tillverkare (Ford, Chevrolet, Dodge och Toyota) ett wildcard för en före detta champion. Totalt ställer 28 bilar upp, i fjol vann Dale Earnhardt Jr. I söndagens kval avgörs vilka som har första startled i Daytona 500.

2 Ken Anderson & Peter Windsor

Männen bakom USF1, det stall som ska göra sporten het i USA och som förhoppningsvis ska finnas med på startlinjen 2010. FIA:s Max Mosley intygar att satsningen är seriös och Bernie Ecclestone har givit dem klartecken.

3 Valentino Rossi

Moto GP-mästaren var snabbast under de första testerna i Sepang, den andra dagen var det Casey Stoner. Men båda två är småskadade. Rossi har ramlat på ett glasbord och har skador på vänster hand och fot, men kan köra trots det. Stoner opererade handleden i vintras, men har fortfarande problem när han kör.

4 Sébastien Bourdais

Han ska köra för Toro Rosso 2009 , han ska testa i Jerez kommande vecka och är bekräftad bredvid Sébastien Buemi. Det kan också hända att han även ställer upp i Le Mans 24-timmars.

5 Lewis Hamilton

Enligt FIA:s president Max Mosley bör britten en dag köra för Ferrari. Enligt Mosley är det ett måste för alla stora racerförare att köra för Ferrari.

6 Max Mosley

Enligt FIA:s president har både Williams och Toyota fått godkänt att använda de diffusorer som ifrågasatts av andra stall.

– Vi anser att teamen varit smarta och använt sig av reglerna på ett smart sätt, säger Mosley till autosport.com.

7 Tom Boardman

Har skrivit kontrakt med Sunred och ska köra hela WTCC-säsongen 2009 i en SEAT Leon. Han blir stallkompis med Tom Coronel.

8 Jean Todt

Kommer att förlora sin plats i FIA:s World Council. Hans kontrakt med Ferrari löper ut i mars och då lämnar han även FIA:s WC.

Italienarna får utse en ny representant.

9 Bruno Senna

iSport kan inte vänta längre på hans besked om framtiden och satsar på andra förare. Det är möjligt att Ayrtons systerson inte kör GP2 i år. Han hoppas fortfarande på en F1-styrning i det stall som köper Honda.

10 Hans-Joachim Stuck

Inte heller VW vet om de satsar vidare på Dakar, detta trots årets seger. Dessutom är det tveksamt om det blir något av den omtalade WRC-satsningen.

– Det kommer ett besked om fyra till sex veckor, säger VWs representant Stuck till motorsporttotal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Anna Andersson