Abrahamian fri att tävla igen

SPORTBLADET

Nu talar mycket för att Aras avstängning hävs helt och hållet

Ara Abrahamian tar seger efter seger – utanför brottarmattan.

I natt beslutade det internationella brottningsförbundet, FILA, att häva svenskens avstängning på två år tillsvidare.

– Han får tävla under tiden vi förhandlar och det här är positiva signaler, förhoppningsvis slipper vi straff helt och hållet, säger Brottningsförbundets ordförande Jan Holmqvist till Sportbladet.

Turerna sedan Ara Abrahamian lämnade sin OS-bronsmedalj på brottarmattan i protest har varit många.

Nu kommer en till.

Postitiva signaler

I natt beslutade FILA att tillfälligt häva Ara Abrahamian och den förre förbundskaptenen Leo Mylläri avstängning på två år.

Svenskarna får en så kallad inhibition vilket betyder att avstängningsdomen upphävs, Ara Abrahamian är alltså fri att tävla, och att verkställandet av domen skjuts upp.

Anledningen är att det Svenska Brottningsförbundet hotat att ta ärendet till CAS, den internationella idrottsdomstolen – något som det internationella förbundet, FILA, helst vill undvika.

Förhandlingar pågår nu mellan det svenska och det internationella förbundet och nu talar mycket för att avstängningen kortas ned rejält eller kanske till och med hävs helt och hållet.

– Det känns optimistiskt och det är en signal på att vi kommer att få ner straffet, säger Jan Holmqvist, förbundets ordförande, till Sportbladet.

– Vi ville gå till CAS men då kom FILA och sa att de ville göra upp. Det är ett tecken på att de ger upp om de ber om det. Vi sa okej och att vi vill lyssna på vad de har att erbjuda.

”Sex månader, det är max”

Just nu pågår alltså förhandlingar och ett besked om den eventuella avstängningen kan väntas i nästa vecka.

– Inte senare än nästa vecka, så nära ligger vi. Och jag tror att det blir ett positivt besked.

Vad är ni nöjda med?

– Vi vill helst inte ha något straff alls men vi tror ändå att det blir svårt att klara sig undan. Sex månaders avstängning och inga böter, det är max.

– Vi gillar det inte men det handlar om att ge och ta. Alternativet är att ta ärendet till CAS men det kostar pengar och ett beslut i en domstol är alltid osäkert även om vi har ett starkt mål.

Beskedet i dag är ännu en seger för Abrahamian.

För en dryg månad sedan beslutade CAS att FILA ska genomföra en rad regeländringar till följd av skandalmatchen under OS i Peking.