Alpint

Manfall i slalomen

Av: 

Johan D Lundin

Patrik Thornéus

SPORTBLADET

Och ingen svensk medalj

Val d'Isere. Johan Brolenius hade chansen att rädda den svenska äran.

Men körde ur.

Och plötsligt blev Mattias Hargin bäste VM-svensk.

Med en femte plats

Det har varit ett fiskoartat VM för svenskarna. Dagens slalom var sista chansen att rädda äran och få blågult på pallen.

Och utgångsläget var det bästa hittills i Val d'Isere.

Johan Brolenius, 32, smällde till med ett riktigt bra första åk och låg tvåa, med bara fyra hundradelar upp till österrikaren Manfred Pranger som ledde.

– I det här läget har jag aldrig varit, men å andra sidan har jag heller aldrig varit i så här bra form. Jag har lovat mig själv att en gång för alla försöka ta en medalj. Nu kör jag för guld och skiter i resten, sa Brolenius, som aldrig varit bättre än femma i en världscup, efter det första åket.

Guldläge

Och han fick en fantastisk möjlighet. Det blev nämligen totalt manfall i slalomen. Österrikaren Benjamin Raich åkte ur, därefter italienaren Manfred Mölgg, och så amerikanen Ted Ligety.

Brolenius gjorde precis det han lovat. Han satsade allt, körde för guld - men misslyckades. Brolenius var bra med, men fälldes av en innerskida och fick se segern gå till Pranger som körde ner lugnt och säkert.

– Det är inte kul, det kan jag inte säga. Men slalom är chansartat. Jag fick problem i inledning och jag tyckte att jag redde upp det, men sen tappade jag det, säger Brolenius till SVT.

"Nu siktar jag på OS"

– Jag är grym form, jag var inte alls nervös, jag ville verkligen försöka få till ett dunderåk. Jag kalkylerade inte, jag ville bara göra mitt åk, men tyvärr höll det inte.

Han var dock vid relativt gott mod ändå. Och han satsar framåt.

– Min satsning mot OS kommer att bli oerhört stor. Det är mitt största mål, det har alltid varit mitt mål att ta guld i OS, säger Brolenius som skulle gräma sig några timmar och sen komma igen.

Fin femteplats

Det fanns dock ett svensk glädjeämne, nämligen Mattias Hargin. Hargin låg tia efter det första åket, men åkte, efter lite strul i inledningen riktigt bra i andra och slutade till sist femma. En placering som blev den bästa svenska insatsen på hela VM.

Faktum är att Sverige inte har presterat så dåligt på något alpint VM sedan 1989 då det inte heller blev någon medalj. 1991 gav sig Pernilla Wiberg in i leken och vann guld i storslalom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Alpint

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint