Haag slår tillbaka mot kritiken

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Stafettuttagningen väckte reaktioner.

Nu svarar Anna Haag själv på kritiken.

– Jag har inte ett skit med uttagningen att göra, säger skidstjärnan.

Diskussionen och kritiken var igång redan före stafetten. Uttagningen av Anna Haag istället för Hanna Falk väckte reaktioner hos bland andra Torgny Morgren, Radiosporten, och SVT:s Anders Blomquist.

Inför stafetten gick även Hanna Falks tränare Niclas Grön ut och riktade starkt kritik mot den svenska landslagsledningen med förbundskapten Rikard Grip i spetsen.

Trots att det blev ett silver fick Anna Haag kritik efter loppet.

Anna Haag fick en tuff uppgift på första sträckan när Ingvild Flugstad Östberg, Norge, och ryska Natalia Nepryaeva drog upp farten och växlade 26 sekunder efter täten.

Hon fick sedan se Charlotte Kalla göra en monstersträcka som bäddade för Sveriges medaljplats.

Efter loppet mötte Anna Haag upp. Medveten om det egna tappet, men glad över silvret.

– Nog var jag besviken att jag inte kunde gå med. Men det kändes inte dåligt från början, det var bara det att jag inte var beredd på det fruktansvärt höga tempo som blev. Jag gjorde vad jag kunde, verkligen, säger Anna Haag som fortsatte:

– Man är mest kritisk mot sig själv alltid. Drömmen hade varit att vara i rygg i växlingen men om man tittar på tiderna ser man hur fort det gick för oss. Men tränarna sa efteråt att jag hade gjort vad jag kunnat och då får man inte vara så hård mot sig själv.

Kalla ord efter silvret

Hon var tacksam för det förtroende hon hade fått från förbundskapten Rikard Grip och hon gjorde allt vad som stod i hennes makt för att förvalta det.

– Jag har väldigt stort förtroende till ledarnas uttagningar. De ser saker som vi inte ser. Jag vet att de ligger något bakom om man får förtroende eller om de säger att man inte får åka, säger Anna Haag.

Charlotte Kalla, som gjorde en kanonsträcka och åt upp försprånget, ställde sig bakom sin lagkompis efter silvret.

– Man tänker inte på hur mycket sekunder det är utan är bara beredd på att gå ut och köra. Både jag och Anna gjorde vad vi kunde för dagen, mer kan man inte begära, säger Charlotte Kalla.

”Tar chansen om jag får den”

Den vassaste kritiken mot laguttagningen kom Hanna Falks tränare Niclas Grön med inför stafetten. Han riktade den mot Rikard Grip.

– Man kan ju undra vad som krävs mer än prestation, resultat och lojalitet, sa han till Radiosporten efter petningen av Hanna Falk.

Den kritiken har inte nått fram till Anna Haag.

– Jag har inte läst någonting sedan december. Jag lever i min lilla bubbla. Folk har rätt att tycka vad de vill. Hade jag inte blivit uttagen hade min tränare kanske känt samma sak. Men de ledare som är här på plats är de som är ansvariga för uttagningen. Jag fick någon fråga vad jag tyckte om uttagningen, men jag har inte ett skit med uttagningen att göra. Varken till OS, eller till stafetten eller någonting. Får jag chansen så tar jag den, får jag inte det får jag bita i det sura äpplet och ladda om.

Vem har sagt det?

Damtränaren Ole Morten Iversen kände inte heller till det vassa utspelet av Niclas Grön.

Han blir irriterad och besviken när frågan kommer upp efter silverloppet.

Niclas Grön undrade bland annat om förbundskapten Rikard Grip hade "något emot" Hanna Falk och om uttagningen påverkats av att han själv är en tränare utanför landslaget, medan flera andra landslagsåkare har just Ole Morten Iversen eller hans kollega Johan Granath som tränare.

– Jag tycker inte att han ska säga något om det. Jag tycker att han ska respektera det jobb vi gör och vi tycker att vi har fått gjort en bra uttagning. Vi är landslagstränare, vi tränare för alla tjejerna i laget. Vi servar alla tjejerna i laget och jag är inte personlig tränare för någon i laget utan tränare för alla i laget, säger han och påpekar:

– När vi tar ut lag är det två saker. Det ska vara rätt lag och det ska vara en rättvist uttagning. Det fick vi bekräftat i dag, vi ställde upp med det bästa laget och de som åkte gjorde det bästa de kunde.

ARTIKELN HANDLAR OM