Förbud mot simmarnas superdräkter

SPORTBLADET

Träder i kraft i nästa år

Foto: Therese Alshammar under OS.

Simningen vrider tillbaka klockan vid nyår.

Från och med nästa år kommer endast textilmaterial att tillåtas i simdräkterna och herrarna kommer att tävla i badbyxor igen.

Däremot fortsätter kaoset kring de nya dräkterna i VM.

Beslutet togs vid det Internationella simförbundet Finas kongress i Rom på fredagen.

– Det var inget annat än en stor misstroendeförklaring mot den nuvarande Fina-byrån. Min rent personliga uppfattning är att beslutet är vällovligt, men kanske togs lite förhastat. Det finns mycket kvar att göra, säger Christer Magnusson, styrelseledamot i Svenska simförbundet och svensk representant på kongressen tillsammans med förbundsordföranden Sven von Holst.

Förslaget, som kom från USA, röstades igenom med bred marginal.

Stefan Nystrand har varit den svenske simmare som varit mest kritisk mot de nya dräkterna gjorda nästan helt i neopren, vattentätt och lyftande material. Han har förespråkat en linje där man går tillbaka till badbyxor – precis det beslut som Fina nu tog. För herrarna får simdräkterna från årsskiftet inte gå under knäna och över naveln. För damerna får dräkterna gå från knäna och inte över axlarna. Nacken får inte vara täckt.

De exakta reglerna kring de nya dräkterna kommer att utarbetas av den nya Fina-byrån med start den 28 juli.

Trots att förutsättningarna ändras drastiskt med reglerna kommer av allt att döma alla de världsrekord som redan satts eller kommer att sättas att stå kvar efter nyår.

I Rom är det dock de högteknologiska dräkterna som gäller. Det svenska laget har haft stora problem med Arenas snabba X-glider dräkt som spruckit ett 15-tal gånger under förlägret i norra Italien och nästan uteslutande för damerna. En ny sändning dräkter kom på fredagen. Landslagsstjärnan Josefin Lillhage är mycket kritisk:

– Ett tag kändes det uppgivet, nästan så att man ville åka hem. Jag tänkte att jag orkar inte med de här dräkterna längre. Nu ska man inte vara nervös inför tävlingen utan för att dräkten ska hålla. Det känns inte som de här dräkterna är ordentligt gjorda, säger hon till TT.

– Första gången tog det en timme att sätta på sig dräkten. Helt sjukt.

Dräkterna är extremt tajta och mycket tunna. Materialet är så strävt att flera av simmarna rivit upp sår i händerna när de ska ta på eller av dräkterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning