Längdskidor

Bråten aktuell som landslagstränare

Inge Bråten. FOTO: URBAN ANDERSSON
Inge Bråten. FOTO: URBAN ANDERSSON

SPORTBLADET

För två år sedan fick Inge Bråten sparken som svensk förbundskapten i längdskidor.

Nu kan han vara på väg tillbaka till svenska landslaget – som sprinttränare.

Dagarna efter världscupavslutningen i Falun ska den svenska längdskidsäsongen summeras av förbunds- och landslagsledningarna och av åkarna.

Klart är att en förstärkning ska ske på tränarsidan till nästa säsong. Förutom förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson ska en sprinttränare engageras på heltid.

Emil Jönsson, svensk främsta sprintess, är åkarnas representant i kontakten med landslagsledningen. Han säger till TT att flera namn finns med på listan över tänkbara sprinttränare, men vill inte avslöja några namn.

Men ett av dem är Inge Bråten, svensk förbundskapten säsongerna 2005-06 och 2006-07.

Bråten bekräftar för TT att han har haft kontakter med Sverige.

Fått förfrågan

– Jag har fått förfrågan av många av åkarna. Och jag har haft kontakt med svenska olympiska kommittén, säger Bråten i telefon till TT.

– SOK vill gärna att jag kommer tillbaka, men de måste komma överens med Gunde Svan.

Bråten är tveksam till att landslagschefen Gunde Svan vill engagera honom. Men kommer en formell förfrågan så tvekar norrmannen inte.

– Jag skulle jag inte ha någonting emot att bli sprinttränare i Sverige, säger Bråten.

– Jag har lidit med de svenska sprintåkarna den här säsongen, de har saknat motivation och de har saknat en spark i baken. Jag skulle gärna jobba tillsammans med Ola Rawald.

Ola Rawald var den främsta tränaren bakom den svenska sprintboomen som kulminerade med guldsuccén i OS 2006. Han har den senaste säsongen varit delvis engagerad som sprinttränare för de svenska landslagsåkarna.

Inge Bråten var förbundskapten hemma i Norge under Dählie-epoken. Han fick efter två år sparken som svensk förbundskapten efter VM i Sapporo 2007. Men allt gammalt groll är glömt.

– De som var mest emot mig då var väl bröderna Fredriksson. Men jag har pratat mycket med Mathias sedan dess. Det finns inga hard feelings, säger Bråten.

TT

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor