2009 – från A till Ö

Del 4 av 4 när Marcus Leifby sammanfattar året

Trumvirvel... Ge mig en trumvirvel för fasen...!

Det har blivit dags att summera 2009 och precis som vanligt kan ni bara luta er tillbaka.

Här kommer det bästa, sämsta, häftigaste, roligaste, galnaste... och skäggigaste från året som gått.

Här får ni mitt 2LAX9 från A till Ö – och vi avslutar med årets...

iovanni Trapattoni har gått och blivit filbunke på äldre dagar, annars hade han förmodligen dykt upp här också. Nej, årets urflippning stod nog AHL-målvakten Tuukka Rask för.

Vilket... ska vi kalla det Tuuppa Juck!? Rask får ju självaste Jan Axel Alaavara att framstå som... en skogsmulle på citodon? Det känns dumt att beskriva finländarens tilltag, det är bättre ni tar er en titt själva och bildar er en egen uppfattning. Men jag kan bara snabbt avslöja att målvaktsklubban, i tur och ordning, används som...

1) Yxa.

2) Murbräcka.

3) scudmissil mot domaren.

Under 2009 fick (äntligen) damtennisen sin motsvarighet till herrtennisens John McEnroe och vi hälsar Serena Williams välkommen till dårhuset där även Jonas Björkman har ett vadderat rum.

Under US Open fick Serena ett ordentligt frispel och skrämde slag på en linjedomare genom att ryta ”I Will Kill You” i ansiktet på stackarn.

McEnroe-klass på den!

Serena dömdes senare till 1,2 miljoner kronor i böter och en villkorlig avstängning.

Det drabbar ju ingen fattig direkt, under 2009 lirade hon in nästan 50 miljoner svenska kronor.

olfbegreppet ”out of bounds” har fått en helt ny innebörd efter Tiger-skandalen. Tiger Woods själv har fortfarande inte visat sig sedan han körde över en brandpost och krockade med ett träd i början av december.

Frågetecknen var många men som tur väl var så rätade en asiatisk nyhetsstation ut de flesta, som ni kan se här nedan.

De som fortfarande återstår ber vi att få återkomma till under 2010...

arl XVI Gustaf, även kallad kungen, går ett intressant 2010 till mötes. Det väntar ju två bröllop när döttrarna, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine, gifter sig.

Dessutom väntar han på besked huruvida pojken, prins Carl Philip, kommer att göra ytterligare en säsong i Porsche Carrera Cup.

Om han dyker upp igen så får vi hoppas att han inte försvinner på samma sätt som han gjorde under den gångna säsongen.

Snacka om prinsamt!

somras, under en intensiv arbetsperiod tillsammans med min vän och kollega Robert Laul, hände det att jag drömde om snömannen Yeti flera nätter i rad.

Det tog ett tag innan jag till slut förstod sambandet.

Sportårets mest omdiskuterade skäggväxt gick inte ens Zlatan Ibrahimovic förbi.

Efter VM-kvalmatchen mot Malta i Valetta avbröt Sveriges lagkapten mötet med den svenska journalistkåren för lägga sig på Sean Avery-nivån och förklara vad han tyckte om Lauls skägg.

Hade det inte varit för att attacken så småningom gav upphov till årets trailer så hade Zlatan fått en mindre smickrande plats i den här krönikan.

i inleder med några resultat från dam-VM i innebandy. Sverige-Norge 17-3, Sverige-USA 28-1, Sverige-Lettland 10-1. Sverige tog sig sedan till final, via en gastkramande och rafflande semifinal mot Finland (10-2) och vann hela VM. Eller vad det nu borde kallas för.

Nej, dam-VM i innebandy bjöd på lika mycket spänning som SVT:s Helgmålsringning.

När vi ändå är inne på sömnpiller så måste vi förstås nämna Fotbollsgal...nannnsss...... szzzzzzz....... Huvudpersonen själv – Zlatan – var visserligen där... på ett VHS-band.

Behållningen med hela kvällen var att vi fick ett personligt brev från Barça-pampen Txiki Begiristain och att Kent passande nog framförde Töntarna. Nej, det var bättre förr, speciellt på Bengans tid. Ja, det var till och med mer underhållande när Pelé pratade och pratade och pratade ifjol.

Trots att vi fortfarande inte har en aning om vad han pratade om.

En annan som inte var speciellt pigg under året var Wayne Rooney som missade hela VM-lottningen och inte hade en aning om vilka England skulle möta när han vaknade ett par timmar senare.

Slutligen ett litet tips till alla er som har bråttom i säng men som ändå måste se klart den där matchen som är så spännande.

Årets märkligaste läktarbeteende fann vi på Stamford Bridge i London.

ch vi går vidare direkt i årskrönikan... till årets övertidsmål som också gav årets häftigaste världsrekord.

Tack för det, Raffe!

a, inte riktigt alltid, hur som helst. Det hade till exempel inte räckt till Sydafrika så det var därför Thierry Henry erkände att han tog med hands i straffområdet – först efter matchen.

Och visst kan det vara bra jävla orättvist ibland?

Thierry Henry använde handen inte bara en gång utan två och fuskade sig själv och sitt Frankrike till VM. Irländarna, som inte gjorde något fel alls, de får stanna hemma och det är en gåta att Giovanni Trapattoni höll sig så lugn som han gjorde. Att han har temperament har han ju visat tidigare.

Och mitt i smeten av fuskande fransmän, rasande irländare och en konservativ FIFA-pamp fick domaren Martin Hansson ställa sig med neddragna byxor, dumstrut och en överhängande risk att inte få åka till VM han heller.

hillies-supportern Steve Monforto har gått på baseballmatcher sedan han var tre år gammal men aldrig fångat en åtråvärd så kallad ”foulball”.

Men plötsligt händer det bara.

Genom att luta sig över ett räcke lyckas Monforto nypa en. Publiken jublar, han sträcker armarna i luften, gör några highfives med polarna runt omkring innan han stolt lämnar över bollen till sin 3-åriga dotter Emily.

Hon agerar instinktivt – och kastar tillbaka bollen...

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.