Mejla

Jennifer Wegerup

Nu börjar allvaret – och Lagerbäcks och Blågults ödesår...

SPORTBLADET

På Graz UPC Arena, klockan 20.30 i kväll, börjar det på allvar.

Allvaret.

Träningsmatchen mot Österrike blir avsparken för Lars Lagerbäcks och Sveriges ödesår.

Få saker kan kännas så svåra att hetsa upp sig för som träningsmatcher. De största stjärnorna saknas i stort sett alltid och framför allt fattas den där sista glöden som bara går att ta fram i tävlings-matcher. Ändå kan jag med ärligt sinne säga att jag ser fram emot matchen i kväll. Trots ovanstående brasklappar. 

För i kväll börjar fotbollsåret 2009 på allvar, må så vara i en träningsmatch. Mötet med Österrike blir genrepet inför den stora, stora matchen mot Portugal borta i mars. På nationaldagen väntar sen, än en gång, ett skälvande möte med Dansken. Förluster i båda de matcherna och Sydafrika ligger lika långt borta som Pluto. 

Lars Lagerbäck och hans landslag har skämt bort oss med fem raka mästerskap. Att få stå utanför VM, det finaste fotbollsvärlden erbjuder, skulle svida i många blågula hjärtan. 

Sverige är ett litet land (vi har alla hört det till leda och det är förvisso sant) och det är ingen direkt skam att missa ett VM. Ett missat mästerskap skulle inte sänka svensk fotboll. Men det skulle kosta, i känslor och på flera andra plan. Det skulle också kosta vår förbundskapten det jobb han har kontrakt på till och med 2010. Lagerbäck skulle i ett sådant läge inte ens invänta att tvingas bort, han skulle avgå innan stormen från folket och medierna svepte bort honom.  Inga tidigare meriter i världen kan rädda honom i det läget. 

De rutinerade måste ta ansvar

Jag var med den tunga kvällen i Innsbruck i somras, när Sverige spelades ut av Ryssland och ut ur EM, mötte de blågula fansens besvikelse och tomhet. I november skrev jag sen om ett vilset Sverige i den bleka träningsmatchen mot Holland. 

I kväll hoppas jag, och många med mig, få se ett annat Sverige. Jag vill se Mellberg, Källström, Chippen och alla de andra rutinerade spelarna ta sitt ansvar och jag vill se de nya ta sina chanser, visa att de vill vara med och bilda framtidens svenska landslag.

Träningsmatch eller ej, med många byten och allt annat som ingår, så vill jag ändå se ett Sverige som vet att stora, svåra uppgifter väntar runt hörnet och att man tänker möta dem med kraft, mod och beslutsamhet.

Det ska kanske snöa i kväll över Graz, säger man.  Jag hoppas dock att Sverige denna kalla kväll, träningsmatch eller inte, börjar visa att man är ett lag som inte på något vis tänker missa VM och stå ute i kylan. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Av: 

Jennifer Wegerup

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jennifer Wegerup