21-årige världsstjärnan ”Oski” frälste fansen i Malmö

MALMÖ. Han är ett av våra färskaste OS-hopp och fixade ett sagoslut på tävlingshelgen på hemmaplan. 

Oskar Rozenberg Hallberg är Oski med hela skateboardvärlden. Malmökillen är regerande världsmästare, har en egen Nikesko och ser sin idrott som en livsstil.

– Det finns en sport och så finns det en helt annan värld som är större bakom, säger han.

Det kokar redan på Krokbäcks skatepark i Malmö. Det är dags för sista åket i VM-deltävlingen i Vans Park-series den här lördagen.

Och det är hemmapågen och den regerande världsmästaren som ska åka. Han ligger sist i finalen efter tre misslyckade åk, men den här insatsen blir något helt annat. 

Under Oskar Rozenberg Hallbergs 40 sekunder långa framträdande i parken stiger jublet och förväntningarna. När han sätter sin kickflipp vrålar hela parken och folk ställer sig upp.

Några sekunder senare är åket över och konkurrenterna springer in och kramar om Rozenberg Hallberg.

Sedan kommer beskedet från speakern. Rozenberg Hallberg, eller Oski som alla kallar honom, har vunnit VM-deltävlingen på hemmaplan.

– Det känns lite som en saga. Det är lite overkligt. Det var en sån uppbyggnad också i och med att jag inte satte något i de tre första åken. Det var verkligen sista chansen. Jag låg på sista plats och hade kvalat in som etta. Alla förväntade sig att jag skulle göra bra ifrån mig. Det var verkligen min sista chans. Det kändes helt fantastiskt att göra det för min familj och mina vänner, säger Rozenberg Hallberg.

Just att hans konkurrenter kastade sig över honom efter sista åket och hyllade honom säger en del om gemenskapen som finns i skejtvärlden.

– Om du vill vara en bra skejtare som är respekterad så måste du ha en lite annan attityd. Det handlar liksom inte om att ”jag är bäst och jag ska vinna”. Det är bara en tävling.

”Visst det är en tävling – men det är inte så viktigt”

Ni är polare och blir glada när andra gör något bra?

– Ja, exakt.

Rozenberg Hallberg säger att det är förstås är roligt att lyckas på hemmaplan, men han är ute efter något annat när han åker. 

– Visst det är en tävling. Men det är inte så viktigt att kolla på poängen. Det är det sista skateboard handlar om. Det handlar om att göra ditt bästa och framför allt ha kul. Sen om du gör ditt bästa och en domare tycker att du ska få lägre poäng spelar det ingen roll för mig. Det är kul att jag vann tävlingen, men det handlar inte om det. Det handlar om skateboard.

Oskar Rozenberg Hallberg var inte säker på att han hade vunnit tävlingen efter sitt fina åk. ”Men jag kände en lättnad. Jag gjorde det jag ville göra”, säger han.
Oskar Rozenberg Hallberg var inte säker på att han hade vunnit tävlingen efter sitt fina åk. ”Men jag kände en lättnad. Jag gjorde det jag ville göra”, säger han.

Skateboardvärlden är inte som den övriga idrottsvärlden. Här handlar inte allt om att vinna. Att skejta är mer en livsstil.

– Det är jättesvårt att förklara. Man får göra det om och om igen. Ingen skulle fråga en fotbollsspelare varför de springer runt och sparkar på bollen. Vad är grejen med det? Om nån skulle fråga en fotbollsspelare det kan han svara ”vi ska ta bollen och göra mål”, säger han och fortsätter:

– Men med skejt är det inte så enkelt. Det är som du säger. Det är en livsstil. Alla mina bästa vänner skejtar. Jag älskar fotboll också. Jag spelade fotboll, men när jag började skejta var det ”wow”. Det är en helt ny dimension av vad du kan kalla sport. Det finns en sport och så finns det en helt annan värld som är större bakom. Det är det bästa sättet jag kan förklara det på.

”Jag har skejtat för Nike sedan jag var 16”

I september förra året vann Malmökillen Oskar Rozenberg Hallberg finalen i Vans Park-series och blev därmed världsmästare. Det har hänt mycket runt honom sedan dess.

– Det har bara gått uppåt. Det har blivit uppmärksammat på ett annat sätt. Det är klart att det är stort i skejtvärlden att man blir världsmästare, men när det hände förstod jag inte att det skulle ha så stor påverkan. Folk utanför skateboard uppmärksammade det direkt. Jag blev nominerad till årets nykomling på Idrottsgalan. Det var första gången en skateboardåkare är med på Idrottsgalan. Nu är jag med i SOK:s satsning inför OS och det har hänt en massa grejer. Folk som inte kan så mycket om skateboard vet vem jag är, säger han och tillägger.

– Mest positiva grejer förstås. Sen kan det bli lite väl mycket grejer också, men det är bara att fortsätta som att inget har förändrats.

21-åringen har levt som skateboardproffs sedan han slutade gymnasiet och har något som få svenska idrottare har haft. En egen Nikesko som han har varit med och utformat.

– Det var min team manager Colin som berättade det först. Jag har skejtat för Nike sedan jag var 16. De ville att jag skulle ha en sko. Det är en av mina drömmar så jag sa ja direkt.

Handlar om att fota för skateboardtidningar

Den andra delen av skateboardvärlden, den utanför det rent sportsliga, handlar om att spela in filmer.

– Det handlar inte bara om att spela in filmer på Instagram. Det handlar om att fota för skateboardtidningar. Vi har precis släppt en film för märket som jag åker på som vi har jobbat på i tre år. En riktig film som ska få kids att bli stolta och tycka det är coolt. Försöka förmedla den känslan via film. För det är svårförklarat. Vem som helst ska bli glad eller vilja skejta när man ser det.

Skateboard gör debut i nästa OS och därmed är Oskar Rozenberg Hallberg ett svenskt medaljhopp i Tokyo 2020. Men OS hinner vi inte prata om. Oski har bråttom iväg efter tävlingen. Det blir ju så när man vinner på hemmaplan.

Nästa sportsliga utmaning är VM-finalen i Kina i oktober där han ska försvara sin titel från förra året.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN