Udda slutceremoni på världscupen: ”Känns märkligt”

FALUN. Under lördagen avslutas världscupen och totalcupsegraren ska hyllas.

Kruxet? Segraren Natalia Neprjajeva är från Ryssland och portad från så väl tävling som prisceremoni.

– Ett sådant scenario vet jag inte om vi varit med om tidigare, säger Ebba Andersson.

Även om det finns världscupspoäng kvar att tävla om inför lördagens säsongsavslutande distanstävling så står det redan klart vem som kommer att koras till vinnare på damsidan.

Ryska stjärnan Natalia Neprjajeva har redan sedan tidigare säkrat totalsegern.

Dock får hon, i och med att de ryska åkarna uteslutits från tävlande, inte vara med under den världscupsavslutande helgen i Falun.

Däremot kommer det likväl att genomföras en prisceremoni som vanligt – dock med Fis-hymnen i stället för den ryska nationalsången i högtalarna.

– Hon är en extremt duktig skidåkare och ska hyllas för sina prestationer. Det får man inte ta bort från henne. Sen förstår jag att läget är som det är och att de inte ska vara här. Det är en annan fråga och större bild, säger Johan Häggström.

Hans landslagskollega Anton Persson är inne på samma spår.

– Det känns ju märkligt allting. Hon har ju åkt bra och fort och förtjänar världscupssegern. Men just nu blir det ju svårt att ta med ryskorna, med systemet de har när alla i stort sätt är militärer också så blir det ju väldigt speciellt...

Natalia Neprjajeva kommer inte att få kliva upp på podiet i Falun.
Natalia Neprjajeva kommer inte att få kliva upp på podiet i Falun.

”Kommer nog se lite sjukt ut”

Calle Halfvarsson tycker det är rätt att den ryska totalsegraren inte får delta.

– Det har egentligen kanske ingenting med kriget att göra men att de inte får åka är helt rätt. Man måste stänga ner så mycket man kan på Ryssland. De måste straffas för det de håller på med just nu. Sen är det klart att det är Putins krig och det kanske inte är skidåkarna som vill det här men jag tycker det är rätt.

I Neprjajevas frånvaro så kommer prisceremonin att hållas med en tom plats högst upp på podiet.

– Det kommer nog se lite sjukt ut men när vi var på ett U23-VM så var inte Ebba där. Hon behövde åka iväg till Holmenkollen för att åka det så jag tänker att ibland blir det så, säger Moa Lundgren.

En skillnad mot då är att Ebba Andersson med stor sannolikhet kommer att stå på det där podiet.

– Jag får stå där och glädjas åt det jag har uppnått för att det ska ha lett till pallplatsen, säger Andersson, som inför avgörandet har en pallplats.

Huruvida hon får stå på andra eller tredjeplatsen om hon blir kvar där är dock ännu oklart.

Andersson kan sluta tvåa

Inför lördagens individuella distansstart så skiljer blott en ynka poäng mellan Andersson på tredjeplatsen och amerikanskan Jessie Diggins på andraplatsen.

– Jag lyckades uppmärksamma det när de la upp hur den totala ställningen såg ut under sändningen. Det gäller verkligen att få ut det jag har i morgon för att verkligen knipa så många poäng som möjligt, säger svenskan.

Du har andraplatsen inom räckhåll. Vad skulle det betyda för dig?

– Så klart skulle det betyda mycket. Framförallt efter den här säsongen där det varit lite stolpe ut för min del.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.