Silver till Ponsiluoma i masstarten

ZHANGJIAKOU/STOCKHOLM. Det blev stor dramatik i masstarten.

I sista skyttet säkrade Martin Ponsiluoma ett svenskt silver i OS sista lopp.

– Jag åkte med tårar i ögonen sista varvet, säger han.


Hur nöjd är du med vår OS-bevakning? Tyck till och hjälp oss att bli bättre!


De svenska skidskytteherrarna hade bara en chans kvar att få med sig en medalj hem från OS. Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma gav det också chansen i masstarten. Ponsilouma bommade ett skott i första skyttet, men efter att ha skjutit fullt i de kommande två gick han ut som tvåa efter Johannes Thingnes Bö. 

Samuelsson sköt fullt fram till tredje skyttet, men efter en straffrunda låg han femma.

Drama på vallen

Allting avgjordes på skjutvallen i sista skyttet. Thingnes Bö, som hade ledningen på en halv minut bommade två skott i sista skyttet, vilket öppnade upp guldstriden. Ponsiluoma och Quentin Fillon Maillet gick in på skjutvallen samtidigt. Fransmannen drog på sig hela tre bom och sköt bort sig medaljen.

Ponsiluoma bommade bara en och kunde därmed säkra silvret. Svensken var jagad av Vetle Sjåstad Christiansen i spåret, men norrmannen kunde inte hota.

– Jag började bli nervös när jag gick in på vallen. När det bara blir en bom kände jag att det skulle mycket till för att missa medaljen, säger Ponsiluoma.

Hanna Öberg kramar om pojkvännen Martin Ponsiluoma.
Hanna Öberg kramar om pojkvännen Martin Ponsiluoma.

”Hittar inga ord”

Det är Ponsiluomas första individuella OS-medalj i karriären. Efter succén togs han emot av flickvännen Hanna Öberg i målfållan.

– Det känns otroligt skönt. Riktigt kul att hon är här och kollar och kan ta emot en i mål. Det har varit nära i många lopp så det här betyder otroligt mycket. Det är det största jag har gjort, säger Ponsiluoma och fortsätter:

– Det var bästa kramen i mitt liv.

Samuelsson hade chansen på medalj i sista skyttet, men sköt bort sig med tre bom. Det blev till slut en elfteplats för honom.

– Jag gör det bra i början. Tyvärr är jag inte så säker i spåret som jag önskar. Jag tycker att jag har lite otur med vinden i sista skyttet. Det är jäkligt surt, samtidigt som jag är glad för Martin så det är blandade känslor, säger Samuelsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.