Missnöje kring ny hall av Padel Zenter

Boende rasar mot Zlatans byggplaner: ”Strider mot allt”

Ett nytt Padel Zenter planeras att byggas i Sollentuna.

Det uppskattar inte de boende i Silverdal som nu överklagat.

– Det strider mot allt det kan strida mot, säger Erica Carlsson, som är med i styrelsen i en av bostadsrättsföreningarna.

– Vår bedömning har gjorts och vi har fattat beslut om ett planenligt bygglov, säger Sophie Wallin, bygglovschef på Sollentuna kommun.

Padel Zenter, grundat av vännerna Zlatan Ibrahimovic och Thomas Sandström, finns i dag etablerade på fem platser i Sverige: Årsta, Jönköping, Skövde, Örebro och Uppsala.

I början av september beviljades bygglov för en sjätte padelhall, i Sollentuna, närmare bestämt i Silverdal.

Men de boende i Silverdal är allt annat än glada över att en padelhall nu planeras att byggas i deras bostadsområde.

Flera överklaganden har skickats in, även en juristbyrå har kopplats in som lämnat in ett överklagande.

”Förstör livskvaliteten”

Erica Carlsson sitter med i styrelsen i en av bostadsrättsföreningarna.

– Vi tycker inte att det är bra. Vi har hela tiden påtalat att det inte är överensstämmande med den plan som finns, vad det är sagt som ska byggas där i form av höjd och bredd, säger hon.

– Att kommunen sagt ja är vi inte nöjda med, vi tycker att det strider mot allt det kan strida mot. Man planerar att bygga något som är högre än våra bostadshus, det har man inte gjort någon annanstans längs den här vägen. Det passar inte in i ett tätbebyggt område. Vi ser hellre att vi får en livsmedelsbutik, då det inte finns någon inom gångavstånd.

Hon fortsätter:

– I och med att hallen är så bred och hög har vi gjort solmätningar. Inte ens på midsommarafton får vi sol mitt på dagen klockan 12.00 i de här bostäderna. Det blir en stor skillnad för oss som bor där. Från att man fått in solen större delen av dagen får man aldrig se solen, det är ganska stor skillnad.

Ritningarna på den nya hallen intill bostadshusen i Sollentuna.
Ritningarna på den nya hallen intill bostadshusen i Sollentuna.

– Det förstör livskvaliteten och värdet för lägenheterna som inte får något ljusinsläpp överhuvudtaget. Balkonger med sol i dag blir skuggiga dygnet runt, året runt.

Enligt de boende har Skanska, som äger marken, informerat kommunen att de boende inte har något emot bygget.

”Detta är inte korrekt”, står det i ett överklagande. I samma överklagande står det även att ”enligt bygglovsansökan så är höjden på bygget cirka 20 meter”, samt att ”enligt detaljplan så får det byggas max 3 våningar och byggnadshöjd är 11 meter på den tomten”.

”Planenliga beslut grannhör man inte”

Sophie Wallin är bygglovschef på Sollentuna kommun.

– Vi har bedömt att åtgärden är planenlig utifrån detaljplan och förutsättningarna i plan- och bygglagen. Det är inte ovanligt att beslut överklagas. Vår bedömning har gjorts och vi har fattat beslut om ett planenligt bygglov, planenliga beslut grannhör man inte, säger hon.

Om de överklaganden som skickats in säger hon:

– Nu påbörjas nästa steg i den här processen, vi överlämnar till länsstyrelsen att avgöra frågan, huruvida byggnadsnämndens beslut är korrekt eller inte.

Thomas Sandström, vd för Padel Zenter, är ändå hoppfull om att hallen kommer byggas.

– Det är självklart. Vi har velat göra det här från första början och det står jag fast vid. Sedan har alla rätt att ha sin åsikt, det har jag inga problem med, man får ha respekt för hur det är. Det är allas rättighet att överklaga, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.