Svenskarna skördade medaljer på rullskids-VM – trots utrustningskaos

 Alfred Buskqvist tog guld i teamsprint i VM i rullskidor.
Alfred Buskqvist tog guld i teamsprint i VM i rullskidor.

Rullskids-VM gav Sverige dubbla guld och ett juniorbrons.

Detta trots ett rejält kaos med rullskidorna i söndagens masstart.

– Ingen bra dag för rullskidleverantören, säger Alfred Buskqvist, som dagen innan tog VM-guld i teamsprint ihop med Erik Silfver.

Alfred Buskqvist och Erik Silfver bärgade hem mästerskapets första medalj igår, när de vann teamsprinten i VM i rullskidor i Val di Fiemme, Italien.

– Det känns jäkligt gött att få smälla till med det, säger Alfred Buskqvist, som har som målsättning att slå sig in i OS-laget som ska köra sprint under vinter-OS i Peking.

– Att prestera på VM, mot hårt motstånd, är ett bra formkvitto. Det är en motivationsboost, men vintern är huvudmålet. På Gällivarepremiären, det är då jag ska prestera, säger han.

Lagguldet kom efter att de svenska herrjuniorerna snuvats på medalj efter att ha ramlat på sluttampen i loppet. Sedan bjöd söndagen på fler svenska medaljer – Linn Sömskar tog VM-guld i masstarten, där även junioren Mira Göransson tog bronset. Silfver blev åtta och Buskqvist tolva på herrsidan – där ryska Alexey Chervotkin vann överlägset.

Skidorna skar sig

Masstarten präglades dock av materialstrul, berättar Buskqvist.

I loppet fick enbart låneutrustning från en och samma tillverkare användas – och i masstarten visade det sig att många åkare fick felaktiga eller trasiga rullskidor. Detta trots att man testat utrustningen inför tävlingen och genomfört tidigare lopp under mästerskapet med utrustning från samma tillverkare.

Skidorna skar sig.

– Vi vet inte vad det beror på, om det var vibrationerna på dålig asfalt eller blött underlag på grund av regn... Men många drabbades, backspärrarna funkade inte direkt och därför gick det inte att åka uppför, säger han som själv fick byta utrustning fyra gånger.

”Rätt person vann ändå”

Ryska Denis Spitov ramlade tidigt i loppet på grund av skidorna – och Natalia Nepryaeyva hade problem straxt före mål. För norska Patrik Fossum Kristoffersen låste sig skidorna vid diagonalåkningen, skriver längd.se.

– Trots strulet var det rätt person som vann ändå, både på herr och damsidan. Men det är tråkigt när det blir spekulationer och just utrustningen är svår att påverka. Ingen bra dag för rullskidleverantören, säger Alfred Buskqvist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.