Talar ut: Därför lämnar vi laget

Därför lämnar Frida Karlsson och Maja Dahlqvist landslaget i skidor

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar landslaget.

Nu talar de ut om varför.

– Vi var beredda att kompromissa. Vi är lite besvikna, säger Karlsson till Sportbladet.

Nyheten slog ner som en bomb på måndagskvällen.

Två av Sveriges största skidstjärnor väljer, precis som Linn Svahn, att hoppa av landslaget och satsa mot VM i egen regi.

Nu berättar Frida Karlsson och Maja Dahlqvist varför.

– Grunden är att jag försöker optimera min satsning och jag har sett att det viktiga för mig är att ha kontinuitet i jobbet med mitt team runt mig som jag har på hemmaplan och jobba med den röda tråden utan att behöva släppa på den för att åka på läger. Det ger mig mycket att få mycket tid på hemmaplan med de jag valt att jobba med, säger Frida Karlsson.

”Handlar inte om pengar”

Längdchef Lars Öberg har under kvällen bekräftat att Karlsson och Dahlqvist vägrade skriva under åkaravtalet.

Karlsson berättar nu att hon och Dahlqvist ställde krav som förbundet inte ville tillmötesgå.

– Det handlar egentligen inte om avtalet i sig. Vi var beredda att kompromissa, kan vi få fler dagar på hemmaplan och kanske skippa läger så behöver vi inte ha någon ersättning. Det är inte något sådant, men vi är lite besvikna, säger hon.

Det handlar inte om de kommersiella delarna utan bara lägren?

– Ja, det handlar om att optimera och få fler dagar på hemmaplan och hålla den röda tråden jag skapat med mitt team. Det handlar inte alls om pengar. Vi var beredda på att skippa ersättningen helt för att få fler dagar på hemmaplan. Men det var en kompromiss som inte gick att genomföra.

Hur känner du för det?
– I den bästa av världar hade jag sett att det hade gått att lösa. Det var inget enkelt beslut, men samtidigt måste jag jobba för att åka så fort jag kan. Jag ser att det här är den optimala vägen för mig för att kunna åka så fort som möjligt i landslagsdräkten i vinter, säger Karlsson.

”Klump i magen”

Hon och Dahlqvist har resonerat tillsammans och i slutändan var det ett svårt beslut att fatta.

– Det har varit supersvårt. Jag har haft en klump i magen hela våren. Jag hade önskat att jag hade känt att det bästa hade varit att vara i laget. Men jag tror som sagt att med teamet jag har runt mig på hemmaplan kommer göra mig bättre. Det har varit ett riktigt jobbigt beslut, säger Dahlqvist.

Vad var svårast?
– Man vill inte skada någon åt något håll samtidigt som man vill göra det bästa för sig själv. Man vet inte i slutändan vad som är det bästa utan man får gå på magkänslan.

– Jag hoppas inte att det är några ”hard feelings” från förbundet mot mig eller mitt håll mot förbundet, och det kan jag garantera att det inte är. Samtidigt är det A-landslaget jag har drömt om sen jag var liten och tänkt att det är det bästa att vara med i så det är klart det är ett tufft beslut att ta. Den enkla vägen hade varit att vara kvar men jag är ändå 28 år och vill göra det som är optimalast för mig.

Vad krävs för att komma tillbaka?

– Jag säger inte att jag inte skulle vilja vara i landslaget nästa år utan det beror helt på vad det blir för upplägg då och hur jag känner efter säsongen. Det här kändes mest rätt nu i alla fall.


Bergström: Inga hard feelings? Alla fattar att det är lögn


”Inget missnöje mot tränare”

Frida Karlsson säger att beslutet inte grundar sig i något missnöje mot landslagets tränare.

– Nej. Men jag har ju tränare utanför som jag har valt att jobba med.

Hur kommer ditt upplägg se ut nu?

– Jag har skapat en vardag som jag ser är det stora. Vardagen är min största ”sweetspot” för utveckling, att bara låta det rulla på. Kontinuiteten i nyckelpassen och att mäta mina egna pass och se min utveckling på papper. Det är det som väntar.

Hur gör du med sparring när det inte blir några läger?

– Jag är bosatt i Östersund och här finns ju stora delar av landslaget. Jag kommer kunna sparra med dem när det finns möjlighet.

Kommer du och Maja ha egna läger?

– Det är inget vi har planerat än. Det är inte grunden till att vi tar det här beslutet. Men om det finns möjlighet att dra nytta av varandra kanske vi gör det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.