Stjärnorna lämnar landslaget mot VM

Karlsson och Dahlqvist hoppar av

Först Linn Svahn.

Nu väljer även Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att hoppa av landslaget och satsa i egen regi.

– Väldigt tråkigt att vi inte kom överens, säger längdchef Lars Öberg.

Häromveckan gav Linn Svahn, 22, besked om att hon lämnar landslaget för att satsa mot skid-VM i egen regi.

Nu väljer Frida Karlsson, 22, och Maja Dahlqvist, 28, att göra samma sak.

När det svenska landslaget samlas i Falun i morgon kommer stjärnduon inte att finnas med.

Kom inte överens

Anledningen är att det skar sig vid förhandlingarna om de nya åkaravtalen.

– Det har funnits kritik mot åkaravtalet. Vi har jobbat intensivt i flera veckors tid för att, tillsammans med de aktiva, hitta lösningar och göra avtalen bättre. Vi har verkligen försökt att förbättra dem och av 14 uttagna så är det 12 som skrivit under dem. Men tidsfristen gick ut i fredags och trots att vi hade flera möten med Frida och Maja så kom vi inte överens, säger ländchef Lars Öberg.

Vad var det ni inte kom överens om?

– Vi menar att ryggraden i den svenska modell som vi byggt upp under flera års tid handlar om att vara ett lag. Att man är med på alla läger, ”pushar” varandra och gör varandra bättre.


Karlsson och Dahlqvist talar ut: Därför lämnar vi laget


Och Frida och Maja vill inte vara med på alla läger?

– De vill köra mer eget, ha sina egna läger utanför landslagets regi, med egna tränare, och där kände vi att det inte passar den svenska modellen. Då faller ju hela konceptet, om man inte vill vara med i vår verksamhet.

Handlar det också om egna sponsorer?

– Jag vill inte gå in i detaljer, av respekt för att jag vill ha en fortsatt bra relation med Frida och Maja. Jag hoppas att det går bra med deras satsning och att de slår sig in och fortsätter prestera när det väl blir dags för tävling i mästerskap och världscupen, säger Öberg.

”Inga hard feelings”

Han medger utan omsvep att det är ett misslyckande att på kort tid ha blivit av med tre av sina absolut största stjärnor.

– Absolut. Vad gäller Linn så hade vi på känn att det kunde hända utifrån hennes situation, men naturligtvis hade vi velat behålla Frida och Maja, säger Öberg.

Är du besviken på dem?

– Absolut inte. Jag har full respekt för deras beslut. Vi har ju haft satsningar utanför landslaget tidigare, Charlotte Kalla är ett exempel och det har funnits exempel i Norge också. Besviken är fel ord men jag tycker ju att det är väldigt tråkigt. Men det finns inga ”hard feelings” från min sida.

Kan det ändras eller är det för sent?

– Vi stänger inga dörrar, men man ska inte känna sig tvingad. Från vår sida finns ingen prestige. Vi vill bara hitta lösningar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.