Världscupen i längdskidor

Maja Dahlqvists kupp – vill ta västen från Frida Karlsson

Av: 

Anna Rydén

Jonathan Nilsson

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Maja Dahlqvist har en plan.

Målet är tydligt: Frida Karlssons gula ledartröja.

– Det ska mycket till men det finns en chans, säger Dahlqvist.

Snön faller över Lillehammer. I sista stund. Banorna har fått ändras om på grund av snöbrist. Sprintbanan blir inte densamma som vanligt.

Det är dock inget som stör säsongens hittills enda sprintsegrare Maja Dahlqvist.

– Det är en ganska tuff bana. Det är ganska lång tid liksom så jag tror det kommer vara den som är åkstarkast som vinner, säger hon.  

”Berätta alla hemligheter”

På stadion dagen innan gjorde hon som vanligt. Tog ett sista varv tillsammans med pojkvännen Kevin Bolger för att gå igenom taktiken.

– Jag brukar dra ett sista varv med honom innan jag går hem. Bara: berätta alla dina hemligheter, säger hon och fortsätter:

– Det är inte så många konstigheter på den här banan utan man vill ha fritt spår i sista backen så man inte hamnar bakom någon som parkerar. Det är lätt hänt tror jag att man går för hårt på slutet. Det är ett väldigt långt flackt parti när man kommer upp för backen så fritt fram och hoppas att man är pigg.

Maja Dahlqvist och Frida Karlsson.

När 27-åringen vann sprinten i Ruka fick hon dra på sig den gula tröjan som ledare i totala världscupen. Dagen efter tog dock bästa vännen Frida Karlsson över den.

Planen för att ta över

MDFK, som de kallar sig, har fått en kanonstart på säsongen. Varsin seger under öppningshelgen i Ruka och dessutom en andra plats för Karlsson i jaktstarten.

– Den är ju toppen. Den kunde inte vara bättre, säger Dahlqvist.

I sprinten, som går i fristil precis som på OS, har 27-åringen inte bara ställt in siktet på seger. Hon ser den gula ledarvästen framför sig.

– Jag har räknat ut att om jag vinner prologen imorgon och vinner sprinten då tar jag tillbaka gula västen från henne. Det ska mycket till men det finns en chans, säger Dahlqvist.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Världscupen i längdskidor

LÄS VIDARE

”Snor du polarens plats, Frida Karlsson?” · Skidpanelen om stjärnans utspel

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Maja Dahlqvist

Frida Karlsson