Efter coronakaoset: svensk kris på vänsterkanten

Uppdaterad 2022-01-10 | Publicerad 2022-01-08

Emil Mellegård.

Coronakaoset har gett en kris på vänsterkanten i det svenska EM-laget.

Emil Mellegård är just nu ensam vänstersexa i truppen och ingen av reserverna är inne i testcykeln.

– Mellegård är så bra tränad att han kan spela 60 minuter i premiären, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Hampus Wanne är det senaste positiva coronafallet i det svenska EM-laget.

Kantstjärnan testade positivt på fredagen och därmed står det klart att han missar EM-premiären mot Bosnien-Hercegovina på torsdag och, förstås, inte kan flyga med laget på tisdag till Slovakien.

För det är inte det europeiska förbundets (EHF) femdagars-regel som gäller.

– Nej, då han är i Sverige är det svenska reglernas sju dagars karantän som gäller, säger landslagsläkaren Daniel Jerrhag.

Kollegan Lucas Pellas testar fortsatt positivt på hemmaplan men där har sju dagar gått och så fort han kan redovisa två negativa test med 24 timmar emellan kan han ansluta.

Det betyder nu att reserven Emil Mellegård, som kallades in i början på samlingen när Pellas fick stanna hemma och inte ingår i den officiella EM-truppen, är den enda tillgängliga vänstersexan.

Två vänstersexor i bruttotruppen

I bruttotruppen på 35 spelare, från vilken reserver kan kallas in, finns ytterligare två vänstersexor: Jerry Tollbring och Emil Frend Öfors. Ett antal reserver har följt EM-truppens testschema för att vara redo att med kort varsel kunna kastas in i EM-laget. Men varken Tollbring eller Frend Öfors tillhör dem.

Med facit i hand: skulle ni haft fler reserver inne i testcykeln, framför allt på vänstersex, Glenn Solberg?

– Det är möjligt. Men det kommer nya regler hela tiden, som följer situationen och jag tror att arrangören kommer att göra allt för att genomföra mästerskapet, så jag tror inte det ska falla på det, säger förbundskaptenen.

Om Mellegård är ensam vänstersexa i premiären – har du några alternativ på niometer att slänga ut på kanten?

– Mellegård är så bra tränad att han kan spela 60 minuter.

”Läget mer prekärt nu”

Enligt landslagschefen Hanna Fogelström ska eventuella reserver som kallas in ha följt ordinarie truppens ”testregim” enligt reglementet.

– Vi har haft några som varit i gång med tester. Men läget är mer prekärt nu. Men EHF har ett extra tävlingsbeslutande råd som i enstaka fall kan ta beslut utifrån nuläget, där det finns möjlighet att ansluta med spelare som inte följt den testregim som gällt från start. Men det beslutet tas av EHF.

Nu ska så många reserver som möjligt sättas i testning.

– Nu försöker vi komma i gång med så många som möjligt i dag som vi bara kan. Så får vi informera EHF om vi hur hanterat det och så får EHF ta beslut om det går bra eller inte, säger Fogelström.