Svenska succévapnet missar EM

Team managern Tobias Karlsson har haft en nyckelroll i handbollslandslagets succé under Glenn Solberg.

Men ex-landslagsstjärnan missar nu EM.

– Han kommer att saknas, säger Solberg.

När Glenn Solberg tillträdde som förbundskapten 2020 fick han med sig Tobias Karlsson som team manager.

De hade jobbat ihop i Flensburg 2018–19 då Karlsson var lagkapten och Solberg ingick i den sportsliga ledningen.

Karlsson fick snabbt en betydligt större roll än att ”bara” vara team manager/överledare för landslaget.

I samband med VM och OS hade Karlsson ett stort ansvar för försvarsspelet både i de taktiska mötena mellan matcherna och under matcherna då han satt på läktaren och hade en ständigt pågående dialog med Solberg, som coachade med en airpod i örat.

– Tobias är en väldigt bra sportslig resurs i laget och jag vill utnyttja hans kompetens. Från läktaren har han en ännu bättre översikt än vi har på bänken, berättade Solberg under VM i fjol då Sverige gick till en sensationell final.

Team managern Tobias Karlsson missar EM.
Team managern Tobias Karlsson missar EM.

”Hade gärna haft med Tobias”

Men inför och under EM tvingas Solberg och landslaget klara sig utan Karlsson. 40-åringen har ett heltidsjobb som ledarskapskonsult vid sidan om handbollen och kommer helt enkelt inte loss från det den här gången.

– Det är klart att vi gärna hade velat ha med Tobias, ingen tvekan om det. Han kommer att saknas av både mig och laget. Han tänker på samma sätt som jag och har varit inne i en process där vi försöker bygga upp nåt, säger Solberg.

– Vi försöker organisera oss på ett litet annat sätt för att få ut det bästa av laget utan honom. Martin och jag får ta ett större ansvar för försvarsspelet.

Men sedan i onsdags är Boquist isolerad efter att testat positivt på tisdagen.

Finns det någon reservplan, som att ta in någon mer ledare, om han inte kan vara med på EM?

– Vi ser över situationen hela tiden. I nuläget hoppas vi att Martin blir frisk tills vi ska resa och att vi klarar oss med de ledare vi har.

Öppet digitalmöte 6–30 januari

Men Boquist, som inte haft några symptom, är hela tiden med i planeringen och diskussionerna från sin isolering.

– Vi har ett öppet teams-möte från den 6 till den 30 januari (då EM-finalen spelas). Så det är bara att hoppa in där, säger Solberg.

Solberg kommer att ha en airpod i örat också under EM-matcherna. Men i stället för Karlsson blir det analytikern Björn Sätherström som ger honom input från sin plats på läktaren.

Till EM har man tagit in Patrik Svarvén, som tidigare varit u-förbundskapten på flicksidan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.