”Den här gången har LeBron rätt och slätt fel”

På ena sidan: vår tids största basketikon. På andra: en av alla tiders största basketikoner.

LeBron James och Kareem Abdul-Jabbar har just brakat in i varandra i en het debatt.

Matchen handlar, bokstavligen, om liv och död.

I våras kritiserade Zlatan Ibrahimovic LA Lakers-stjärnan LeBron James för hans politiska utspel och engagemang.

– Håll dig borta från det (politiken). Gör bara det du är bäst på, för det ser inte bra ut, sa svensken då.

Nu får LeBron skarp kritik från närmare håll. Lakers-ikonen Kareem Abdul-Jabbar, med sex NBA-titlar och en status som en av sportens största genom tiderna, har tagit till pennan i det amerikanska vänstermagasinet the Jacobin – för att avslossa en skarp salva mot LeBron James. Ämnet: coronavaccinet.

Kareem Abdul-Jabbar.
Kareem Abdul-Jabbar.

Ursprunget är att Golden State Warriors-spelaren Andrew Wiggins först vägrat vaccinera sig och fått både kritik och stöttning för det. Bland de som försvarade hans rätt att avstå vaccinet var lagkamraten Draymond Green som menade att ”man måste respektera människors känslor och deras egna, personliga tro”.

Vilket LeBron höll med om. ”Jag kunde inte sagt det bättre själv” konstaterade han.

”Brist på respekt för svarta liv”

Nu får han alltså svar av en av sportens största.

”Jag beundrar honom och tycker om honom. Men den här gången har LeBron rätt och slätt fel – och det kan bli dödligt, särskilt för de svarta i USA” skriver Kareem Abdul-Jabbar.

Debatten är lätt att känna igen, det unika den här gången är att den står mellan två av idrottens allra största namn.

Abdul-Jabbar nämner Brooklyn Nets Kyrie Irving som exempel på ytterligare en vaccin-vägrare, och menar att stjärnornas ställningstaganden leder till att vaccin-tvivlen ökar bland svarta, en grupp som drabbas dubbelt så hårt som den vita befolkningen.

”Hans brist på respekt för svarta liv förtjänar inte acceptans” skriver Lakers-ikonen.

Det Andrew Wiggins (och LeBron James) vände sig mot var att befolkningen utsatts för tryck att vaccinera sig, i stället för att respektera människors fria val.

Abdul-Jabbar köper inte invändningen.

”Det här landet vänder sig också mot rattfylla, det trycker hårt mot friheten att köra full. Vi gör det eftersom rattfylla dödar elvatusen amerikaner varje år, vilket kostar oss 400 miljarder kronor. Antivaxxare och de som vill ’hedra’ dem är som fulla förare som är övertygade om att de kan köra bil”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.