Oskar Svensson kollapsade på slutkilometerna

ZHANGJIAKOU/STOCKHOLM. Det såg så bra ut.

Men Oskar Svensson gick in i väggen sista två kilometerna och tätkänning förvandlades till en mardröm i herrstafetten.

– Det är hemskt, jag får lite panik, säger han.

Oskar Svensson såg ut att göra en i det närmaste perfekt förstasträcka. Efter sju kilometer låg han i en grupp med Norge, Italien, Tyskland och Frankrike som alla hade fått se Ryssland rycka med klar marginal.

Men med 2,5 kilometer kvar av förstasträckan släppte Oskar Svensson fransmannen Richard Jouves rygg – och sen gick det snabbt.

– Det kändes jättebra, sen mitt i en backe tog det helt stopp. Kroppen och benen bara dör. Därifrån och in är det det värsta jag har gjort, säger Svensson.

”Repet går av”

En kilometer senare hade Svensson tappat 20 sekunder på klungan och blivit ikappåkt av jagande Japan och Schweiz. Sverige växlade som nia, 1,01 efter ledande Ryssland och 40-talet sekunder från pallplatskänning.

– Det är hemskt (när andra passerar), man får lite panik. Samtidigt vet man att måste slappna av för att inte tappa mer, säger Oskar Svensson som ändå trodde stafetten levde.

– Det kommer svänga hur mycket som helst, säger han.

Och det gjorde det.

William Poromaa stod för en makalös andra sträcka där han förde upp Sverige på pallplats i rygg på Norge. Han plockade tid på ledande Bolsjunov och körde ikapp Norge med nästan en halvminut.

Sverige slutade till slut fyra i stafetten. Ryssland vann före Norge och Frankrike.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.