Charlotte Kallas fördel i VM-loppet

OBERSTDORF. Charlotte Kalla är först ut av de svenska åkarna i tisdagens lopp.

Det kan vara gynnsamt, underlaget försämras minut för minut.

Ni som har följt skid-VM vet vid det här laget att det är långt från bistert i Oberstdorf.

Under tisdagens 10 km fri stil individuell start väntar 14 grader och sol, men det ska bli minusgrader under natten vilket gör att underlaget fryser ihop. Fis kommer att fatta beslut om banorna ska saltas eller inte under morgonen, men oavsett kommer det att bli mjukt i solskenet.

Vill starta så tidigt som möjligt

För att skapa så rättvisa förhållanden som möjligt startar den seedade gruppen från startnummer 32 och framåt. Det innebär att ingen av vinterns främsta åkare får köra på helt nysaltat (om det blir salt), men inte heller sist i fältet när skejtbäddarna är som mest uppkörda.

Under lagledarmötet på måndag kväll meddelades att alla seedade åkare väljer att starta så tidigt de får inom sin grupp. Ingen väljer att lägga sig senare i fältet för att ha tider att köra på.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

Exempelvis startar högre seedade Ebba Andersson som 32:a, med Therese Johaug tre minuter efter sig.

– Det är det som är tjusningen med en individuell start. Det handlar om att jag ska klara av att upprätthålla hög fart på egen hand från start till mål. Det är oavsett hur Therese går i morgon, sa Ebba Andersson på måndagens presskonferens.

”En kvart gör mycket”

Frida Karlsson startar som 46:e åkare och Maja Dahlqvist som 60:e åkare.

Det kan göra skillnad för de som startar i början av det seedade fältet och i slutet.

– En kvart i värmen kan göra mycket, samtidigt kan det vara en fördel att ha andra tider att gå på, säger Frida Karlssons tränare Per Nilsson.

Men kanske vinnaren bland de svenska åkarna är Charlotte Kalla. Mästerskapsveteranen har inte tävlat mycket i vinter på grund av covid-19 och fick ryggproblem i Falun. Därför är hon strax utanför den seedade gruppen och får starta som 28:e åkare, 16 minuter före Maja Dahlqvist.

Loppet består av två banor och den sista delen räknas till de tyngre.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.