Fotboll

De misshandlar, hotar och ofredar – ändå tränar männen barn

Så kommer privattränare runt alla kontroller

Av: 

Kristoffer Bergström

”Det verkar poppa upp ett företag i veckan”, säger Kenneth Öberg, sport- och utvecklingschef på STFF om privattränarna.
”Det verkar poppa upp ett företag i veckan”, säger Kenneth Öberg, sport- och utvecklingschef på STFF om privattränarna.

SPORTBLADET

Männen har misshandlat, hotat och ofredat unga kvinnor.

Nu är de individuella fotbollstränare och kommer undan de säkerhetsåtgärder som ska skydda barnen från förövare.

– De här männen hör definitivt inte hemma i svensk idrott, säger Helen Alpstig, sakkunnig barn- och ungdomsidrott på RF SISU Stockholm.

2017 dömdes en tidigare lovande fotbollsspelare för misshandel, olaga hot och ofredande. Året efter dömdes en fotbollsdomare för sexuellt ofredande efter att ha skickat oönskade nakenbilder till unga tjejer.

I dag är båda männen privattränare för ungdomar.

Sportbladet har pratat med föräldrar som anlitat männen åt sina barn. De är förfärade över tränarnas bakgrund.

– Det är ett svek att han får träna barn med tanke på hans historik. Hur många fler kommer han att utsätta för övergrepp? säger en mamma vars dotter haft domaren.

”Poppar upp ett företag i veckan”

Svensk idrott har skärpt kontrollen av sina ledare. RF kräver numera att föreningar begär ut utdrag ur belastningsregistret och har infört en idrottsombudsman samt en visselblåsartjänst. De uppmanar att två tränare alltid närvarar med barnen och att det i ledargruppen ska finnas både kvinnor och män.

Men åtgärderna gäller bara personer inom föreningslivet.

Den hastigt växande branschen av privattränare i fotboll berörs inte.

En individuell coach är tänkt som ett komplement till spelarens ordinarie lag och brukar kosta runt 700 till 900 kronor i timmen. Barnet får full uppmärksamhet och kan slipa på detaljer i sitt spel. Stockholms Fotbollsförbund har nyligen inventerat sitt område och räknat till 55 utbildningsbolag.

– Det är ett storstadsfenomen som är här för att stanna. Det verkar poppa upp ett företag i veckan, så det är svårt att kontrollera alla, säger Kenneth Öberg, sport- och utvecklingschef på STFF.

I framtiden kan det bli tal om att STFF samarbetar eller kontrollerar privattränarna, men för tillfället agerar alla på egen hand och utan insyn. Den enda sållningen som tycks ske är ekonomisk: utan pengar går det inte att fortsätta.

– De sorterar sig själva. Ofta räcker det att ge dem en vinter: får de inte träff direkt läggs de ner, säger Kenneth Öberg.

”Det är aldrig barnets fel”

Det finns positiva delar av utvecklingen, menar Öberg, och nämner Hollandsproffset Simon Tibbling som tagit privatlektioner större delen av uppväxten. För den som har råd kan privata aktörer ersätta spontanfotbollen och barnens ensamma bollande mot en husvägg.

Men riskerna går inte att blunda för.

Den individuelle tränaren kommer ofta närmare barnet än hen som leder laget. Den blir en dyr nyckel till framgång. I den hårda konkurrensen marknadsför sig många tränare på Instagram med filmer, foton och översvallande omdömen av sina adepter. Barnen blir sedda och bekräftade. Det kan skapa osunda relationer och obefintlig insyn, menar Helen Alpstig, sakkunnig barn- och ungdomsidrott på RF SISU Stockholm.

– Vi håller på med idrott i förening, där ska det inte gå att manipulera och hota sig fram. Som vårdnadshavare bör man vara vaksam på när idrotten blir viktigare än barnets säkerhet. En seriös tränare isolerar sig inte med barn och unga, säger hon och understryker vad hennes arbete lärt henne:

– Det går inte att se på utsidan vem som begår denna typ av brott, därför måste säkerhetsåtgärder finnas i miljön och barn utbildas i att larma när vuxna går över gränsen, det är aldrig barnets fel.

Vet du mer? Tipsa reportern på kristoffer.bergstrom@aftonbladet.se

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Här flyr den våldsdömde tränaren Sportbladets frågor

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Ungdomsfotboll