Här testar Frida Karlsson inför jaktstarten

TOBLACH-STOCKHOLM. Hon är osäker till start efter hotellskadan.

Men nu gör Frida Karlsson ödestestet på stadion.

– Det ser positivt ut, säger tränare Stefan Thomson till Sportbladet.

På onsdagsmorgonen har nu Frida Karlsson värmt upp utanför hotellet i Toblach. Tillsammans med landslagskollegan Maja Dahlqvist joggade hon lätt mot byn i Italien.

– Det har känts hyfsat här på morgonen, tycker vi. Lite stel och så, men det är väl inte så konstigt med en sådan vurpa, man får ju blåmärken och så. Men nu ska hon jogga och sedan ska vi kolla av lite grann. Det ser positivt ut tycker jag, säger tränare Stefan Thomson till Sportbladet.

Det ser bättre ut än i går?

– Ja, det gör det faktiskt. Det ser hoppfullt ut.

Vad har ni kunnat göra efter loppet?

– Man checkar väl allting, korrigerar bäckenet lite grann och sådana där småsaker.

Karlsson har genomfört ytterligare tester under morgonen. Och strax före klockan tolv anlände hon till stadion där hon ska testa hur det känns på skidor. Karlsson lämnade ingen kommentar när hon gick förbi den samlade presskåren.

– Klart att det är intresse, det är lite rockstjärna-känsla när hon kommer hit. Det märks hemma att det är många som tycker och tänker, säger landslagschef Anders Byström.

Hon ska nu testa på skidor – är det sista testet?

– Det är som en trestegsraket. Vi måste göra så för att säkerhetsställa att det inte är något som kan ge framtida men eller som kan förvärra saken, så att säga. För då är det inte aktuellt. Men nu ska hon testa på skidor här, och så får vi hoppas att det går bra. Klassisk stil är ju lite lindrigare för den delen som hon har skadat.

Detta för att se om hon kan fortsätta köra i Tour de Ski. För efter gårdagens lopp, tio kilometer där Karlsson blev nia, framkom det att hon tagit smärtstillande eftersom hon hade skadat sig på sitt hotellrum. Hon och Dahlqvist hade testat att köra chins när delar av dörrfodret lossnade – Karlsson föll i golvet och skadade sig.

– Jag får försöka göra det bästa jag kan av den här situationen. Det sitter i ryggslutet mot svanskotan och ut i benet. Jag har inte kraften i benet, sade Frida Karlsson.

Ligger trea

Dagens jaktstart, tio kilometer, i Toblach börjar klockan 13.30, om det är med eller utan 21-åriga Frida Karlsson är i nuläget oklart.

– Hon tar beslut tillsammans med vår medicinskt ansvarige och tränarna. Jag tänker inte gå in och säga att hon ska starta om inte själv tycker att det kommer funka. Det är en samlad bedömning. Men nu är känslan positiv, så jag hoppas inte att vi behöver ta den ställningen, säger landslagschef Anders Byström.

Efter fyra av åtta Tour de Ski-etapper ligger Frida Karlsson totalt trea, leder gör amerikanskan Jessie Diggins före landsmaninnan Rosie Brennan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.