Handboll

Wislander: ”Egypten tar guld”

Supersatsningen som ska erövra världen

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Egypten har länge varit bäst i Afrika.

Nu ska man erövra världen efter en enorm satsning.

– De har förberett sig som ett klubblag, säger Ola Lindgren ny tv-expert och tidigare tränare i Egypten.

I premiären fick VM:s värdnation en bekväm resa mot Chile.

Sveriges VM-uppladdning har präglats av återbud, coronakaos och karantäner.

Glenn Solberg tillträdde för snart ett år sedan men har bara haft en EM-kvalvecka i höst och en spolierad uppladdning med sammanlagt fem handbollsträningar och noll matcher för ett i stort sett nytt lag.

För Sveriges huvudkonkurrenten i gruppen, Egypten, är det precis tvärtom.

– De har förberett sig som ett klubblag och haft enormt mycket tid tillsammans, säger Ola Lindgren, ex-förbundskaptenen som är på plats i Egypten som expert för Viasat.

Magnus Wislander.

”Haft bästa förutsättningarna”

Lindgren, om någon, borde veta då han som tränare för egyptiska storklubben Al Ahly under förra säsongen tvingades släppa iväg sina bästa spelare till träningar med landslaget två dagar i veckan.

– Sedan låg de samlade en månad i somras. Och två år i rad har de stängt ligan både i oktober och december för att landslaget ska kunna samlas. De hade två dagar i ett semesterparadis här i Egypten då de bara körde fys. Två veckor alltså, säger Lindgren med ett lätt skratt.

– De har haft de bästa förutsättningarna. Det är stor skillnad mot de andra lagen.

Egypten tjuvstartade VM på onsdagskvällen mot Chile. Efter en imponerande första halvlek (18–11) slarvade hemmalaget lite efter paus men kunde vinna med 35–29.

”En extrem fördel”

Senast ett landslag hade liknande förutsättningar var Qatar inför sitt hemma-VM 2015. Då tog man sig till en sensationell final.

Ett annat exempel är Sydkorea inför OS i Söul 1988. Då blev det guld för damerna och silver för herrarna.

För Sverige hade det inte spelat någon roll om man hade stängt ner handbollsligan i ett par månader eftersom landslaget bara har en inhemsk spelare i VM-truppen (Jonathan Edvardsson). Men i det egyptiska VM-laget håller bara fem spelare till utomlands.

– De har en extrem fördel i sina förberedelser, säger landslagets team manager Tobias Karlsson.

Vann JVM 2019

Egypten har dominerat afrikansk handboll länge. På världsscenen är semifinalen i VM 2001 den största framgången. I VM 2019 slutade man åtta.

Spanska tränare har varit hetast i handbollsvärlden de senaste åren och för att ta nästa kliv har Egypten förstås hakat på det spåret. I förra VM leddes landslaget av David Davis. Han efterträddes av dagen förbundskapten Roberto Parrondo, som just hade vunnit ett sensationellt Champions League-guld med Vardar.

Till detta ska vi lägga två oerhört talangfulla årskullar som 2019 tog brons i UVM och guld i JVM. Egyptiska ungdomslandslag hade inte tagit en medalj på 20 år innan dess. Nu har de allra största talangerna tagit plats i VM-laget, som dessutom är ett av väldigt få som inte har drabbats av några återbud.

– Spelarna är stora stjärnor i Egypten, är extremt patriotiska och brinner väldigt mycket för sitt landslag. Det är oerhört stort för dem att spela VM på hemmaplan, säger Tobias Karlsson, som spelade med veteranen Ahmed El-Ahmar.

Wislander tippar guld

Men tanken var förstås att Egypten skulle ha 16 000 fanatiska landsmän på läktarna i huvudarenan i Kairo. Nu sätter corona stopp för det.

– Det blir en nackdel för det hade burit fram dem ännu mer, säger Lindgren.

Han tror ändå att Egypten når semifinal. Andra experter har Egypten som sin dark horse i VM. Radiosportens Magnus Wislander går längst:

– Jag tippar att Egypten tar guld, sa han till Sportbladet inför VM-premiären.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det är en parodi”

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-VM (herrar)

Magnus Wislander