Hanna Öberg tvåa efter dramatik

Ny succé.

Hanna Öberg blev tvåa i masstarten i Antholz efter stor dramatik – där hon var två tiondelar från segern.

För sjunde gången den här säsongen får Hanna Öberg ställa sig på världscupspallen. I damernas masstart blev hon tvåa efter en spurtuppgörelse om segern med fransyskan Julia Simon.

– Nu har jag fått öva på den här spurten också, så nästa gång är jag ännu lite vassare där, säger Öberg till TT.

Dessförinnan hade Öberg skjutit fullt i sina två inledande liggande skytten. Till det tredje och stående kom hon först in till skjutvallen, men bommade ett skott och tvingades till straffrunda.

Efter den åkte Öberg ut som åtta, 30 sekunder bakom då ledande ryskan Svetlana Mironova. Samma position hade svenskan när hon återigen ställde sig på skjutvallen för det fjärde och sista skyttet. Öberg sköt fullt och snabbt – serien tog endast 20 sekunder.

Avgöra tidigare

Nu var Öberg den som blev jagad inför avslutande varvet, tätt följd av Simon och österrikiskan Lisa Theresa Hauser som också träffade med alla sina skott.

När upploppet närmade sig och stavarna allt mer frenetiskt slog i snön låg Öberg tvåa. 25-åringen åkte sedan i spåret bredvid, men lyckades inte ta sig över mållinjen före vinnaren Julia Simon.

– Jag känner fortfarande att jag inte är fullt acklimatiserad till höjden, säger Hanna Öberg efter loppet som avgjordes 1 600 meter över havet.

– Men jag är inte orolig, jag tror att formen egentligen är ganska bra. Även om åkningen inte blir 100 procent i dag, så vet jag att håller man ihop det på skjutvallen så går det ändå, det är det som är tjusningen med skidskytte, att det är två moment, säger Hanna Öberg.

– Hon hade behövt avgöra tidigare, hon hade behövt glida om i den sista utförsbacken mot stadion. Det hade varit hennes chans mot Simon, säger experten Helena Ekholm i SVT:s sändning.

I den totala världscupen ligger Öberg fortsatt trea, men är nu endast en poäng efter norskan Tiril Eckhoff. Marte Olsbu Röiseland leder, och har nio poäng ner till Öberg.

Bakom Öberg i masstarten blev det en 20:e plats för Linn Persson – fyra bom – 24:e plats för Elvira Öberg – tre bom – och 25:e plats för Mona Brorsson med två bom.

Det här var det sista individuella världscuploppet före VM i Pokljuka i mitten av februari. VM avgörs på 1 100–1 400 meters höjd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN