Annika Sörenstam

Sörenstam talar ut efter kritikstormen

”Fått väldigt många kommentarer”

Av: 

Andreas Käck

Annika Sörenstam.
Annika Sörenstam.

SPORTBLADET

Annika Sörenstam, 50, fick stenhård kritik då hon tog emot frihetsmedaljen av Donald Trump, dagen efter stormningen av Kapitolium.

Nu bryter hon tystnaden om saken.

– Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände. Det var en mörk dag i USA:s historia, säger hon till Golf Channel.

Dagen efter att Kapitolium i Washington stormades av Trump-anhängare blev den svenska golflegendaren Annika Sörenstam inbjuden till ett stängt Vita huset för att ta emot presidentens frihetsmedalj för sina insatser som ambassadör inom golfen.

Hon valde att åka dit trots kaoset som rådde, vilket väckte massiv kritik. USA Todays ansedda krönikör Christine Brennan gick till hårt angrepp mot Sörenstam och menade att hennes rykte nu är ”nedsmutsat för all framtid”.

Sörenstam själv ville inte uttala sig.

”Inga kommentarer”, hälsade hennes make Mike McGee när Sportbladet frågade hur hon såg på kritiken.

”Inte den som ångrar mig”

Först nu bryter hon tystnaden.

– Jag har alltid sett på frihetsmedaljen utifrån det historiska perspektivet. Som ni vet började den delas ut år 1963 och det är en imponerande lista över personer som har fått utmärkelsen, allt från forskare till konstnärer och idrottspersonligheter. I slutändan handlar det om att uppmärksamma personer som gör världen lite bättre, säger hon i en intervju med NBC/Golf Channel.

NBC: Varför valde du att ta emot medaljen dagen efter det som hände i Kapitolium?

– Jag är inte den som blickar tillbaka på saker och ting och ångrar mig. Jag skulle ha fått medaljen i mars 2020. Jag vill inte lägga energi på det som har hänt utan jag är en person som hela tiden blickar framåt och fortsätter att öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer runtom i världen, säger Sörenstam.

”Många kommentarer”

Hon har i en tidigare intervju med Sportbladet sagt att hon inte vill uttala sig politiskt. Hon har däremot inga problem med att ge sin syn på det som hände i Kapitolium.

– Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände. Det var en mörk dag i USA:s historia.

NBC: Med facit i hand, hade du velat göra någonting annorlunda?

– Som sagt, jag är inte en person som blickar tillbaka på saker och grubblar. Jag lägger ingen energi på det som har hänt. Men visst, jag har fått kommentarer från väldigt många personer om detta. Det har varit mycket åsikter, och jag tar till mig det som sägs. Det gäller att vara lyhörd och lyssna på vad folk tycker och tänker.

Sörenstam är just nu på plats vid Tranquilo Golf Course i Orlando, Florida, där en LPGA-tourtävling i golf ska spelas från torsdag till söndag. Många utsända journalister hade förväntat sig att Sörenstam skulle ha någon slags pressträff i samband med tävlingen, men så blir det inte. LPGA har meddelat att det inte finns något schemalagt mediatillfälle där det går att ställa frågor till Sörenstam. Intervjun med NBC tycks därmed vara den enda hon gör.

 

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

I dag kan Fredrik sluta (om han inte redan gjort det)

ÄMNEN I ARTIKELN

Annika Sörenstam

Golf

Donald Trump