Phil Mickelson

Phil Mickelsons märkliga rekord: Har kommit tvåa sex gånger

Av: 

Kristoffer Bergström

Foto: Matt York / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Phil Mickelson fyller 51 år men har en dröm kvar att uppnå.

Sex gånger har ”Lefty” varit i den absoluta toppen av US Open.

Alla gånger har han slutat tvåa.

Han borde vara chanslös.

Den hittills äldste US Open-vinnaren i golf är Hale Irwin som var 45 år när han 1990 för tredje gången tog hem prestigetävlingen (yngst är 19-årige spolingen John McDermott som vann 1911). Så hur i hela friden ska Phil Mickelson, som strax fyller 51, ha en chans mot ungtupparna?

Det enkla svaret är att han bara behöver upprepa bedriften från PGA-mästerskapen i maj, då han segrade med två slags marginal till Brooks Koepka och Louis Oosthuizen. Mickelson satte då åldersrekord för hela den 161-åriga majorhistorien.

”Förhoppningsvis mer avspänt”

Det mer nyanserade svaret lyder såhär:

– Det finns ett korrekt sätt att nå varje flagga här. Tidigare har jag testat lite för många olika sätt. Om jag bara kan lära mig greenerna och läsa de nio till tolv meter långa puttarna så behöver jag inte försöka pricka små platåer utan kan göra enkla par och kanske rulla i några långa puttar. Så är min tankeprocess och det kommer förhoppningsvis låta mig spela lite mer avspänt, säger Phil Mickelson enligt AP.

Veteranen har vunnit alla majors förutom US Open men han har sex gånger kommit tvåa, vilket ingen annan golfare lyckats med. Trotsar han oddsen en sista gång löser han medlemskap i en exklusiv skara på fem personer som vunnit alla majors på herrsidan.

En fördel är spelplatsen Torrey Pines i San Diego. Amerikanen är född och uppvuxen i staden och hade visserligen inte Torrey som hemmabana som junior, men har vunnit tre PGA-tävlingar där. För att optimera sina chanser har han frångått sin vanliga rutin att provspela en bana i en vecka före tävling.

”En unik möjlighet för mig”

Den här gången har han förlagt två veckors förberedelser på Torrey Pines.

– Det är på min bakgård. Jag får chansen att förberedda mig noggrant och vill verkligen göra allt jag kan. Så jag har stängt ute allt brus. Jag har stängt av mobilen. Jag har stängt ute massa andra grejer också för att fokusera på den här veckan och verkligen ge mig själv chansen att prestera, säger han enligt AP.

Så tror han ens själv på seger?

Så långt sträcker sig Phil Mickelson inte riktigt.

– Det här är en unik möjlighet för mig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Henrik Stenson missar Tokyo-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Phil Mickelson

Golf