Rosberg mot Hamilton intar stjärnornas krig Extreme E 2021?

Som teamkollegor låg de bakom stjärnornas krig.

Nu möts Lewis Hamilton mot Nico Rosberg igen och den här gången är det en svensk som kan avgöra titelkampen.

– Här är det resultatet som räknas, säger Johan Kristoffersson.

Extreme E kör sin premiär i Saudiarabien 2021
Extreme E kör sin premiär i Saudiarabien 2021

Svensken handplockades av F1-mästaren Rosberg till dennes team i den nya satsningen Extreme E. Mästerskapet tävlar med eldrivna SUV på fem platser runt om i världen som har drabbats hårt av klimatförändringarna.

Det är ett mästerskap som har lockat några av motorsportens allra största profiler. Tre av teamen tillhör tidigare världsmästare i Formel 1, ytterligare ett är regerande mästare i Indycar och på startlinjen står sex världsmästare från discipliner som Formel 1, Rally och Rallycross.

– Det känns verkligen nytt och fräscht, jag tvekade inte en sekund när Nico ringde, berättar Johan Kristoffersson.

– Det känns väldigt rätt i tiden, med elbilar och miljö. Samtidigt är det är många väldigt duktiga förare med. Nico har varit väldigt tydlig, han vill ha bra resultat och vill att vi ska vara med och slåss om mästerskapet.

Många världsstjärnor i Extreme E 2021

Svensken tävlar tillsammans med Molly Taylor som är den enda kvinnans om har vunnit Australiens nationella rallymästerskap. Tillsammans har de genomfört tester och tillbringat tid med sin teamchef Nico Rosberg, mannen som är den enda föraren som slagit Lewis Hamilton i kampen om VM-titeln i Formel 1 sedan det senaste reglementet infördes 2014.

Kampen mellan Rosberg och Hamilton är en av de tuffaste i F1-historien. De båda var polare när de anlände till F1, men under fyra år i samma team raserades vänskapen. Det var en extrem fajt både på och utanför banan och som troligen var en bidragande orsak till att Rosberg lade av så snart han vunnit sin VM-titel 2016.

– Nico har varit en del av världens bästa team under många år, han har en mycket god insyn i hur ett team ska fungera och hur det bör byggas upp. Han är väldigt närvarande och det finns mycket jag kan lära mig, säger Kristoffersson som vunnit tre VM-titlar i rallycross.

Johan Kristoffersson och Molly Taylor i Extreme E 2021
Johan Kristoffersson och Molly Taylor i Extreme E 2021

Hamilton vs Rosberg

Bland motståndarna märks framförallt X44, teamet som tillhör Lewis Hamilton. Där tidernas mest framgångsrika rallyförare, Sebastien Loeb , tävlar tillsammans med Cristina Gutiérrez som satartat i samtliga Dakarrallyn de senaste fem åren och som 2021 blev den andra kvinna i historien att vinna en etapp.

– Det är ett väldigt bra startfält och det kommer att bli häfta race där vi kan trycka i utan att behöva tänka på att spara batteri. Dessutom är det ett häftigt och mycket viktigt budskap, säger Johan Kristoffersson.

Den första deltävlingen avgörs i Saudiarabien, runt Al-Ula som är en oasstad i närheten av Suezkanalen och Madain Saleh som med sina enorma sandstensklippor och hundratals gravkammare är Saudiarabiens första UNESCO-världsarv, men som nu hotas av den globala uppvärmningen.

– Kan vi bidra till att skapa en större förståelse för klimatförändringar hjälpa till att uppmärksamma problematiken för att skapa en förändring är det oerhört mycket, värt säger Johan Kristoffersson.

– Detta är en satsning som betyder mer än bara idrott. Klimatförändringarna påverkar oss alla.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky ska köra med F1-legendaren Jenson Button i Extreme E 2021.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky ska köra med F1-legendaren Jenson Button i Extreme E 2021.

Extreme E 2021 - med eldrivna SUVs för klimatet

Så går det till: Formula E:s grundare Aljeandro Agag och den förre föraren Gil de Ferran har grundat serien som är sanktionerad av FIA, det internationella bilsportförbundet. Man tävlar med eldrivna SUV på ställen har som drabbats hårt av klimatförändringarna.

Tävlingformat:

En man och en kvinna tävlar i varje team och tävlingshelgen startar med kvalet under lördagen. Under söndagen avgörs tre lopp som leder fram till en final med fem bilar, The Shootout, the Crazy Race, semifinal och final. De två första bilarna från semifinalen och vinnaren av Crazy Race går till final. Väl i finalen kan fansen vara med och rösta för att påverka startordningen. Banan är 18 km lång och varje team kör två varv, om det är kvinnan eller mannen som kör först väljer teamen själva.

Team och förare i Extreme E 2021:

X44: Sébastien Loeb, Cristina Gutiérrez
Rosberg: Johan Kristoffersson, Molly Taylor
JBXE: Jenson Button, Mikaela Åhlin-Kottulinsky
Abt Cupra: Mattias Ekström, Claudia Hürtgen
Andretti United: Timmy Hansen, Catie Munnings 
Ganassi: Kyle LeDuc, Sara Price
Acconia Sainz: Carlos Sainz, Laia Sanz
Hispano-Suiza: Oliver Bennett, Christine Giampaoli Zonca
Veloce: Stéphane Sarrazin, Jamie Chadwick

Tävlingskalender :

3–4 april, Saudiarabien, Al-Ula. Desert Prix.

29–30 maj, Senegal, Dakar. Ocean Prix.

28–29 augusti, Grönland, Kangerlussuaq. Arctic Prix.

23–24 oktober, Brasilien, Para. Amazon Prix.

11–12 december, Argentina, Tierra del fuego. Glacier Prix.

Annas Motor - veckans snackisar påskafton 2021

Lewis Hamilton firar segern i Bahrains GP med Max Verstappen.
Lewis Hamilton firar segern i Bahrains GP med Max Verstappen.

Pole positon

F1

Lewis Hamilton lurade Max Verstappen på segern i premiären av Formel 1. Britten fick en viss hjälp av att bedömningsnivån inte var den samma under hela loppet, men publiken bjöds på kamp hela racet igenom och det bådar gott inför fortsättningen.

Johan Kristoffersson.
Johan Kristoffersson.

2) Johan Kristoffersson

Den flerfaldige världsmästaren i rallycross kör för F1-mästaren Nico Rosberg i det nya mästerskapet Extreme E och målsättningen är som alltid. Att vinna. Även tungt meriterade förare som Sebastien Loeb, Carlos Sainz, Jenson Button, Mattias Ekström och Timmy Hansen ställer upp. Precis som svenskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

3) WRC

2022 avgörs mästerskapet med hybridmotorer och tunga namn som Toyota, Hyundai, M-Sport har skrivit på ett avtal över tre år.

Max Verstappen, Red Bull.
Max Verstappen, Red Bull.

4) Red Bull

En bra premiär av det team som väntas utmana Mercedes i F1 2021 och till nästa deltävling på Imola bekräftar chefsingenjör Paul Monaghan stora uppdateringar.

Yuki Tsunoda inför Bahrains GP.
Yuki Tsunoda inför Bahrains GP.

5) Yuki Tsunoda

Japanen imponerade under sin F1-debut.

– Han är förmodligen den bästa nykomling F1 har haft på flera år, säger F1:s sportchef Ross Brawn som tidigare var framgångrik i team som Ferrari och Brawn GP.

6) Drive to Survive

TV-dokumentären om F1 har blivit enormt populär på Netflix och nu har motoGP startat ett liknande projekt. Ryktet säger att det ska sändas på Amazon Prime 2022.

Oliver Solberg i sin Hyundai i20, WRC Rovaniemi.
Oliver Solberg i sin Hyundai i20, WRC Rovaniemi.

7) Oliver Solberg

19-åringen kör sin första asfaltstävling med sin Hyundai i20 i klassiska Rally Sanremo nästa vecka. Han har ett tvåårskontrakt med Hyundai och efter inhoppet i WRC är han nu tillbaka i sin ordinarie bil, målsättningen är att skaffa sig erfarenheter på just asfalt. Även Tom Kristensson kör i Italien.

8) Australien GP

Redan i år planeras en förändring av bansträckningen under F1-loppet i Melbourne. Det ska förenkla för omkörningar och kan korta varvtiden med upp till fem sekunder.

9) Travis Pastrana

Han har elva guldmedaljer i X-Games, 2022 kommer han till Sverige och tävlar i Race of Champions på isen utanför Pietå Havsbad. Andra förare som ställer upp är Johan Kristoffersson, Petter och Oliver Solberg samt Le-Mans legendaren Tom Kristensen.

Valteri Bottas blir tredje största ägare i det finska hockeylaget Lahti Pelicans.
Valteri Bottas blir tredje största ägare i det finska hockeylaget Lahti Pelicans.

10) Valtteri Bottas

Finländaren gillar ishockey och har nu köpt tio procent av Lahti Pelicans.

Motorstopp

Sebastian Vettel fick en mardrömsstart i nya bilen.
Sebastian Vettel fick en mardrömsstart i nya bilen.

Sebastian Vettel

Premiären för Aston Martin var riktigt svag, de enda poäng han plockade med sig var straffpoäng och redan nu börjar de viskas om att tysken lämnar F1.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.