HockeyEttan

Går i bräschen för stora succégänget trots det tuffa året

Av: 

Mikael Mjörnberg

 Viktor Lennartsson
Viktor Lennartsson

SPORTBLADET

Laget har kommit samman fantastiskt och är Hockeyettans riktigt stora succégäng den här säsongen och själv spelar han sin kanske bästa hockey i karriären.

Skarprättaren Viktor Lennartsson går i bräschen för Forshaga trots ett år som varit tufft rent privat.

– Hockeyn har jag alltid haft som en trygghet, säger han.

Se hela slutspelet i Hockeyettan med Sportbladet plus

28 mål (och totalt 46 poäng) på 40 spelade seriematcher och en notering i målprotokollet direkt när slutspelet drog igång borta mot Visby/Roma. Trots ett tufft år på det privata planet spelar Viktor Lennartsson, 27, sin kanske bästa hockey någonsin. Han flyttade hem och har klivit upp stort för säsongens stora succélag Forshaga.

– Man tar ett stort ansvar, speciellt när man är bland de äldre nu plötsligt. Det blir väl automatiskt att man tar ett större ansvar, konstaterar han.

Att en spelare med ett cv som Viktor Lennartsson inför säsongen valde att spela för lilla Forshaga har förstås sina förklaringar. Pappa Bo ”Kulon” Lennartsson, hockeyprofilen som under många år var verksam i Färjestad och de senaste åren jobbade med Champions Hockey League, drabbades av cancer och Viktor valde att vända hem till Värmland för att vara nära familjen.

Bo Lennartsson gick bort den 21 juli sommaren som gick och hockeyn har blivit som en ventil efter det.

– Det har varit en styrka att jag kunnat ha hockeyn att komma tillbaka till. De tunga bitarna, det är klart att jag har tyngre dagar, det har jag alltid. Det går inte en dag utan att jag tänker på det, förklarar Viktor Lennartsson.

– Men som sagt, hockeyn har jag alltid haft som en trygghet och det var det pappa nästan matade mig med när jag var liten. Han lärde mig åka skridskor nästan innan jag kunde gå, så jag vet ju hur mycket han brann för det där. Så den är ju som en trygghet hockeyn, att ha den.

Bo Lennartsson.

Indirekt kan flytten tillbaka till Värmland och spel i Forshaga där även brodern David Lennartsson finns i truppen mycket väl ha bidragit till att det gått så pass bra som det har gjort under säsongen.

– Det är klart att man måste ju trivas runt omkring för att spela bra, så är det ju.

Leverera eller få kicken

Lennartsson tycks trivas. Även om tillvaron i lilla Forshaga skiljer sig ordentligt från mycket annat forwarden sett i sin karriär. Den står till exempel i bjärt kontrast till de säsonger han spenderade som proffs i Tyskland.

I Hockeyettan är det till exempel att jobba vid sidan av hockeyn som gäller. Forwarden kör ut matkassar från en stor dagligvarukedja under dagarna.

– Spelar man i ettan kan man lika gärna jobba lite, annars blir det bara segt, konstaterar han krasst.

– Jag tycker att det är skönt nu när jag har kommit in i det. Att få jobba lite under matchdagarna också snarare än att bara gå och vänta. Jag har inga problem, jag gillar att komma upp på morgnarna, så det är bara skönt att kunna få sysselsätta sig med något annat innan man ska komma in i bubblan inför matchen.

Annat var det under de ganska framgångsrika år den målfarlige anfallaren tillbringade i den tyska andra- och tredjeligan med klubbarna Lausitzer Füchse, EV Landshut, ESC Wohnbau Moskitos Essen och EV Lindau

– Då tränade vi på dagtid, för i tredjeligan var ju alla proffs nästan. Det kanske var någon som jobbade efter vi tränade bara för att, men när vi tränar sådana tider som vi gör här i Forshaga, när vi tränar på kvällen, då känns det bara segt att gå hemma och vänta på träningen till skillnad mot om man är proffs och tränar på förmiddagen.

– Som import går det inte att jämföra riktigt heller. Man kommer till ett land där man är import och där man har väldigt höga krav på sig. Det är inte samma riktigt.

Där skulle du vara stjärna eftersom du var import?

– Ja, det måste jag vara, annars får jag kicken direkt. Det var lite så, det var äta eller ätas där, så är det ju utomlands. Klarar man av den pressen kanske det passar att spela utomlands, klarar du inte av den pressen då blir det tufft.

Men i Forshaga är du också stjärna...

– Ja, det kanske jag är, men det är svårt att se sig själv som stjärna. Det är inte direkt så att jag går runt och tänker på det. Jag tycker att alla i laget är stjärnor just nu. Vi får ut max av alla och det är så jäkla viktigt i ett lag. Speciellt i ett slutspel.

”Alla drar sitt strå till stacken”

Det är något visst med årets upplaga av Forshaga. Det skadar naturligtvis inte att ha en offensiv spetsspelare som Viktor Lennartsson i laget, men det är mer än så. Värmlänningarna har lyft sig från att vara ett fullkomligt anonymt mittenlag på sin höjd till att på största allvar utmana de riktigt stora lagen i Hockeyettan den här säsongen.

– Vi har fått ihop gruppen väldigt bra, konstaterar Lennartsson.

– Rollfördelningen i laget, vi köper det till hundra procent, alla drar sitt strå till stacken. Det kanske låter klyschigt, men så är det verkligen. Och vi känns väldigt starka, både fysiskt och mentalt och vi stressar inte upp oss i onödan heller, utan vi vet vad vi kan och sen bara fortsätter vi att tro på det.

Det är just gruppdynamiken som är den stora nyckeln till säsongens framgångar. Merparten av spelarna bor i Karlstad och många har tagit vägen via Färjestads hockeygymnasium.

– Vi har en skön balans med tränarna, vi slår på när det väl är match och utanför match har vi jätteroligt ihop. Det är inga grupperingar utan vi har verkligen fått ihop laget. Det känner man när man har varit med några år, att jag kan säga att vi kan gå hur långt som helst, just med laget. Vi kanske inte har det bästa materialet på papperet men vi har fått ihop laget på ett jäkligt bra sätt.

Är årets Forshaga det bästa laget som du har spelat i med tonvikt vid just ”lag”?

– Absolut ett av de bästa. Inte skillsmässigt, men lagsammanhållningen, tränarna, med materialarna, med allt. Det är skön stämning. Gruppen funkar väldigt bra.

För egen del, gör du din bästa säsong i karriären?

– Jag vet faktiskt inte, det är klart att poängmässigt är det väl det bästa men det är svårt att säga. Jag får väl säga att det är en av de bästa i alla fall.

”Inte hamna i deras skit”

Forshaga inledde slutspelet med att besegra Visby/Roma på bortaplan med klara 6-2. Ytterligare en meriterande seger för underdogen som aldrig tycks sluta att imponera och nu har två matchbollar på hemmaplan för att ta sig vidare.

– Som helhet gör vi inte en jättebra match, det tycker jag inte. Men det är ett styrkebesked att ändå kunna vinna så pass stort.

Halmstad blev överrumplade av Visby-gängets fysiska slutspelshockey i play-in-spelet. Den fällan gick inte Forshaga i.

– De försökte väl komma under skinnet på oss, men jag tycker att vi löste det väldigt bra. Istället för att hamna i deras skit tycker jag att vi spelade oss ur situationerna på ett väldigt klokt och moget sätt och det var det som gjorde att vi fick de ytorna vi fick när vi gjorde målen.

– Vi ska inte åka runt och jaga, det har vi aldrig gjort. Vi spelar hårt, men vi behöver inte spela fult, det är en jäkla skillnad.

Så vad är nyckeln för att kunna stänga den här matchserien på hemmaplan?

– Att fortfarande vara kyliga, de kommer säkert försöka komma under skinnet på oss och det vet vi om, men det gäller bara att vara kyliga då.

– Jag hoppas att vi kan steppa upp lite, jag tycker att vi har sparkapitalet. Vi fick inte ut det mesta av det i bortamatchen, men det räckte. Det är en trygghet att vi vet att vi kan spela bättre.

Sportbladet sänder slutspelet i hockeyettan

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C More

Aftonbladet sänder hela Slutspelet i Hockeyettan - Aftonbladet Kampanjer
Publisert:

LÄS VIDARE

Nycklarna i åttondelarna – så ska lagen bli vinnare

ÄMNEN I ARTIKELN

HockeyEttan

Forshaga IF

Visby Roma HK