Läkarnas dom om Sjöströms skada: ”Tre till fyra månader”

Sarah Sjöström ska opereras.

Är OS i fara?

– Vi har goda förhoppningar att få tillbaka Sarah i tid innan OS, säger SOK:s läkare Per Andersson.

Om knappt ett halvår inleds OS i Tokyo och ett av Sveriges största medaljhopp, Sarah Sjöström, ska opereras nu på måndag efter att ha ådragit sig en armbågsfraktur.

”Jag känner mig förkrossad men samtidigt är jag fast besluten att komma tillbaka starkare än någonsin”, skriver 27-åringen själv på Instagram.

Det rör sig om en olecranonfraktur, vilket är själva spetsen på armbågen. 

– Opererar man det tar det allmänt sex veckor att läka kan man säga. Jag uttalar mig inte om Sarah på något sätt, då jag inte vet något om hennes skada. Men normalt sett opererar man och sedan, beroende på hur stabilt det blir, kanske man kan röra sig lite tidigare än sex veckor, säger Magnus Forssblad, överläkare på Ortopedi Stockholm, till Sportbladet.

– Sedan tar det minst sex, åtta veckor till att komma tillbaka. Så tre till fyra månader innan man är i fullt slag, i alla fall utan smärta i armen. Sedan har jag svårt att säga hur mycket det gör för personen i sig. 

Per Andersson.
Per Andersson.

Angående OS säger Forssblad:

– Om hon opereras nu blir det ju februari, mars, april och maj – då borde hon kunna vara tillbaka till OS. Men det är alltid så individuellt, i det här fallet, till exempel, hur mycket man tappar rent simmässigt – och vad man kan göra och inte göra för träning under tiden.

Goda förhoppningar om OS

Per Andersson, läkare för SOK, till Sportbladet:

– Det vi vet i dag är att vi har goda förhoppningar att få tillbaka Sarah i tid innan OS, sedan får vi se hur det blir efter operationen. Det är René  (Tour, läkare för simlandslaget) som är ytterst ansvarig i det där, men självklart är vi i SOK med och stöttar i processen. Vi får göra det bästa av situationen, Sarah är superprofessionell i det här, vi har fullt fokus att göra det bästa av situationen nu.

– Man får se när man gör operationen och då får man det slutgiltiga facit vad det här handlar om. Då vet vi prognosen bättre.

Sportbladet har sökt René Tour för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN