”Verkligen ett steg tillbaka för jämställdheten”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Basketligan herr har blivit SBL (Svenska Basketligan). 

En liten ändring kan tyckas – men namnbytet rör upp känslor. 

– Det är en signal att herrarna gör sin grej och det gör folk besvikna, säger Uppsalas ordförande Henrik Johansson. 

För några år sedan bytte Svenska Basketbollförbundets högsta ligor namn till Basketligan Dam och Basketligan Herr. Allt för att göra ligorna mer enhetliga och jämställda.

Men när herrarnas liga i dag drar igång gör den det under namnet SBL.

– Vår förhoppning är att det blir tydligare och enklare för samarbetspartners att identifiera sig med svensk herrelitbasket genom namnet SBL och en tydlig logotyp, säger Föreningen Basketligan Herrs ordförande Roland Marklund i ett pressmeddelande. 

Men det nya namnet har skapat en konflikt i basket-Sverige. Flera representanter för Basketligan Dam känner inte att att frågan har hanterats på ett schyst sätt. 

– Det här är en signal att herrarna gör sin grej och inte ens hade en tanke på hur det påverkar andra och det är verkligen ett steg tillbaka för jämställdheten, säger Uppsala Basket Dams ordförande och coach Henrik Johansson och fortsätter: 

– Det är en varumärkes grej. Tidigare har vi alltid kämpat mot att det ska heta damligan. Nu har vi äntligen kommit till en plats där folk säger basketligan och vi har haft en enhet genom svensk basket. Det handlar om jämställdhet. 

Alvik Baskets ordförande David McCann: 

– Att herrklubbarna i basketligan vill driva frågan om branding och marknadsföring och hitta en väg framåt för att starka sitt varumärke har jag full förståelse för. Men förbundet har tappat frågan och låtit klubbarna ta över den. Allt hade kunnat göras på ett mer genomtänkt sätt för alla ligor.

”Det är olyckligt”

Från förbundshåll är man inte heller helt nöjda över namnbytet. 

– Jag tycker det är olyckligt. SBBF är måna om att alla basketligor heter likadant och tycker att det finns ett starkt symbolvärde i det. Sedan har herrligaföreningen velat byta namn och när det togs upp i vår styrelse hade egentligen processen gått så långt så att det var för sent för att stoppa den. Så av praktiska skäl har styrelsen beslutat att låta dem byta namn till SBL. Samtidigt har vi en dialog med alla ligor exakt hur vi ska göra för att komma tillbaka dit där vi vill vara, säger Marknad och kommunikationsansvarige Johannes Wohlert.

Henrik Johansson säger att klubbarna i Basketligan Dam nåddes av information om namnbytet så sent som två veckor innan premiären. I juni bjöds dock representanter för damligaföreningen in till ett möte för att ta del av herrligaföreningens nya planer. Men redan då ansågs betänketiden för ett namnbyte vara för kort. 

– Vi ska nu fram till november utvärdera och gå igenom och sedan kommer vårt beslut. När vi blev inblandade i det här ville vi först utvärdera och se vad som blir rätt för oss. Vi hamnade i en situation där vi var tvungna att ta ställning och försökte göra det bästa av det läget som vi hamnade i, säger Peo Persson, ordförande i intresseföreningen basketligan dam.

”Vill inte stå och stampa”

Bosse Sundberg, ledamot i intresseföreningen för SBL, förklarar hur tankarna har gått från deras sida. 

– De hade väl gärna sett att vi gjort det i takt med damligan. Men varje grej ska ta två, tre, fyra år och vi vill inte stå och stampa. Vi är åtta lag i ligan och det är så mycket som är emot och då började vi försöka kommersialisera varumärket och sporten och försöka bygga ekonomi. Vi kan inte vänta på att det ska gå i takt allting, säger han och fortsätter: 

– Jag ser ingen konflikt i det heller. Basketen behöver ju att något händer. Det händer ingenting kring landslagen, inget kring ungdomsverksamheten som är medialt intressant och svensk herrbasket är ganska svag ur internationellt perspektiv. Vi får ingen skjuts i det och då ska vi att vi försöker skapa en kommunikationsplattform och göra sporten tillgänglig. 

Inför nästa säsong talar mycket för att ligorna återigen kommer att gå under samma namn, men fram tills dess råder viss förvirring kring namnen.

SBL heter officiellt SBL, men på förbundets hemsida, och i den medieguide som deltats ut, är namnet fortfarande Basketligan Herr. 

– SBL har en egen sida som de jobbar med och vars namn vår styrelse har godkänt. Vi håller ihop ligorna på SBBF:s egna sida med tilläggen herr, dam, rullstol och special för tydlighetens skull, säger Wohlert. 

Publicerad: