Kroatiens premiärhjälte spelade EM 2020 – för Slovenien

Uppdaterad 2024-01-13 | Publicerad 2024-01-12

MANNHEIM. I EM 2020 spelade Mario Sostaric bronsmatch för Slovenien.

I kväll var han en av de bästa i det ”nya Kroatien” som utklassade Spanien i EM-premiären och tungviktsmötet.

– Det är en dröm som blivit sann, säger han till Sportbladet efter matchen om nationsskiftet.

Spanien och Kroatien tillhör EM-historiens allra största som etta respektive trea i maratontabellen.

Medan Spanien radat upp sex raka semifinaler i handbolls-EM (och brons i OS 2021 och två senaste VM:en) har Kroatien tappat de senaste åren och inte varit i någon semifinal alls sedan man tog EM-silver 2020.

Men lagens premiär på fredagskvällen var ändå EM:s första tungviktsmöte där Spanien gick in som favorit inför en utsåld SAP Arena i Mannheim: 13 293 åskådare.

Det var dock Kroatien som rivstartade matchen och i det närmaste chockade Spanien vars geniförklarade förbundskapten Jordi Ribera kände sig tvingad att ta sin andra timeout redan efter 13 minuter. Då stod det 10–5 till Kroatien.


Handbolls-EM 2024: Spelschema och tv-tider • Då spelar Sverige

Ny förbundskapten – ny stomme

Spanien började hitta målet i slutet av halvleken men deras fruktade försvar läckte som ett såll och längst bak hade deras målvakter noll(!) räddningar i den officiella statistiken efter första halvlek: 18–14 till Kroatien.

– Jag är inte imponerad av de spanska ”försvarsgenierna”. Jag kan inte minnas att jag sett Spanien bli så utspelat, säger Kristján Andrésson, expert i Viaplay, i paus.

I den kroatiska EM-truppen hittar vi fortfarande rutinerade stjärnor som Domagoj Duvnjak, Igor Karacic och Luka Cindric men det är tydligt att den nye förbundskaptenen Goran Perkovac bygger sin stomme i laget på en yngre generation född 1998–2000: Zvonimir Srna, Ivan Martinovic, Veron Nacinovic och Tin Lucin.

Sedan ska det tilläggas att spelmotorn Luka Cindric, fortfarande bara 30 år faktiskt, uppenbarligen är i gammalt gott slag.

Till detta ”nya Kroatien” ska läggas ett ”nyförvärv”: 31-årige Mario Sostaric som spelade hela matchen på högerkanten och gjorde åtta mål på lika många avslut.

Den förre supertalangen är född och uppvuxen i Slovenien och spelade bronsmatch i EM för Slovenien så sent som 2020.

Kort därefter meddelade Sostaric att han skulle byta landslag till Kroatien.

– Det har varit min dröm. När de ringde var det inget att tveka om. Mina föräldrar och min bror är födda i Kroatien. Mitt blod är kroatiskt, säger Sostaric till Sportbladet.

Får byta landslag efter tre år

I handboll får du byta landslag efter tre år i karantän. Kroaterna och Sostaric hoppades att kantstjärnan skulle få dispens och bli spelklar till VM 2023, som startade två veckor innan karantänen var över.

Men det fick man inte, utan Sostaric debuterade för Kroatien först i våras och spelar nu sitt första mästerskap för sitt nya landslag, och som han inledde det.

– Jag är bara stolt, jag är nog den stoltaste av alla i dag (stort leende). Det är en dröm som blivit sann. Jag så glad och tacksam för hur laget accepterat mig och det visar vilken karaktär det är i det här laget, säger han.

Kristján Andrésson är skeptisk till de här nationsbytena.

– Handbollen blir lite amatörmässig när man bara kan byta landslag så, säger Viaplay-experten.

Kroaterna inledde andra halvlek om möjligt ännu bättre än den första och gjorde ett avgörande ryck direkt: 24–15 efter 35 minuter och matchen var i praktiken avgjord.

Det slutade i en sällan skådad utklassning av ett spanskt landslag: 39–29 till Kroatien sedan de spanska målvakterna fått ihop en räddning tillsammans enligt det officiella protokollet.

Kristján Andrésson.

Följ ämnen i artikeln