Damallsvenskan hotas av strejk – fortsatt låst läge

Publicerad 2023-03-17

En vecka kvar till damallsvenskan startar, och fortfarande inget kollektivavtal på plats.

Då ökar oron bland spelarna.

– Det finns en otrolig frustration från spelarna över att de inte blir lyssnade på, säger Caroline Jönsson på Spelarföreningen.

Stora problem med kollektivavtal för damallsvenskan har hotat premiären.

Elitfotboll dam (EFD) och Arbetsgivaralliansen (AA) vill inte förhandla med fackförbundet Spelarföreningen, bara med Unionen.

Spelarna vill inte representeras av Unionen, bara av Spelarföreningen.

Tillslut gick EFD och AA med på att sätta sig ner och ta ett möte med Spelarföreningen. Men förhandlingarna har trots det inte gått framåt, berättar Caroline Jönsson på Spelarföreningen.

– Vi är ansvariga för spelarna, EFD är ansvariga för motparten. De har internationella och nationella bestämmelser att förhålla sig till. Nu ligger bollen hos dem, om huruvida de respekterar bestämmelserna eller inte, säger hon.

Ingen strejk i premiären

När premiärmatchen mellan Rosengård och Piteå spelas om en vecka kommer spelarna finnas på planen, försäkrar Caroline Jönsson.

– Strejk ligger kvar i verktygslådan, men spelarna har stor respekt för klubbarna och damfotbollen, och vill helst inte göra det. Men det blir väldigt svårt när man sitter vid förhandlingsbordet själv.

Hur är stämningen i Spelarföreningen och bland spelarna just nu?

– Det är en otrolig frustration hos spelarna att de inte blir lyssnade på, och tålamodet tryter. Spelarna kommer aldrig acceptera sämre villkor än de från 2008 (när kollektivavtalet mellan Spelarföreningen och EFD först skrevs), damfotbollen har gått framåt.

Kan ta ärendet till domstol

I ett pressmeddelande skriver Spelarföreningen om situationen:

”Detta ligger inte i linje med den svenska modellen och om det krävs är Spelarföreningen beredd att ta ärendet vidare till domstol.”

Caroline Jönsson bekräftar att Spelarföreningen tittar på att ta det vidare till domstol om det inte sker några framgångar i förhandlingarna.

– Vi måste komma vidare. Helst genom förhandling, men vi kan ta det till domstol.