Sverige stormar mot handbolls-EM

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån
Mattias Zachrisson.

Varken skador, sjukdom eller visumkrångel kunde stoppa Sverige.

Efter 29–21 mot Ryssland står Sverige med ena foten i handbolls-EM.

– Det är en styrka vi har i laget, vi kan gå runt på många spelare, säger Niclas Ekberg till Sportbladet.

Uppladdningen inför Sveriges bortamöte mot Ryssland i handbollens EM-kval kunde ha varit lättare. Först fick Kristján Andrésson ta emot skadebesked från Albin Lagergren och Simon Jepsson, sedan fick han lämna Jesper Nielsen hemma med visumkrångel och väl på plats i St Petersburg tvingades storskytten Lukas Nilsson kasta in handduken med feber.

Men Andrésson möblerade om och satte kantspelaren Mattias Zachrisson på högernio – och fick en drömstart.

Sverige körde över Ryssland i första halvlek. Det dröjde 13 minuter innan Ryssland fick sitt andra mål på tavlan och i paus stod det 17–10 till Sverige.

”Enorm lagmoral”

– Det är briljant, hela det här laget visar upp en enorm lagmoral, säger Claes Hellgren i TV3.

I andra halvleks inledning närmade sig Ryssland en aning inledningsvis men Sverige stod emot och till slut skrevs segersiffrorna till 29–21.

– Det är riktigt stabilt och bra. Vi har lagt lite pussel med uppställningarna, speciellt med Lukas som blev sjuk precis före omklädning här, men grabbarna hanterar det på ett föredömligt sätt, säger assisterande förbundskapten Martin Boquist.

Rutinerade kantspelaren Niclas Ekberg menar att laget surfar vidare på det fina VM-spelet.

– Det är svårt att säga om vi tagit steg från VM, men det känns som gruppen ändå tagit något litet steg. Vi träffades här för två dagar sedan och kemin funkar direkt, vi har jäkligt roligt och jag hoppas att det syns i spelet också, säger han.

”En helt ny match”

Segern är Sveriges tredje av tre möjliga i gruppen, som också innehåller Slovakien och Montenegro. Både ettan och tvåan går vidare till EM i Kroatien i januari nästa år och Sverige är därmed väldigt nära ett avancemang.

Gruppspelet vänder nu och på lördag tar Sverige emot Ryssland i Linköping. Seger där och EM-biljetten är klar.

– Det är en helt ny match. Det kan bli en annan matchbild men jag hoppas vi är vakna från start även där. Vi ska inte konstla till det, hålla det lätt och köra med raka rör, säger Ekberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM