Tränarprofil pekades felaktigt ut som sexförbrytare

Nekad jobb efter förbundets samtal: ”Kniv i ryggen”

Publicerad:
Uppdaterad:
Kardell tränade senast Boden.
Foto: Bildbyrån
Kardell tränade senast Boden.

SPORTBLADET

Handbollstränaren Mats Kardell var på väg att ta över allsvenska topplaget Tyresö.

Då pekades han helt felaktigt ut som grov sexualförbrytare – av en person i Svenska Handbollförbundet.

Tyresö valde då en annan tränare.

– Det var ett galet misstag som inte får ske. De satte en kniv i ryggen på mig, säger Kardell, som nu funderar på att stämma sitt förbund eller polisanmäla det för grovt förtal.

Mats Kardell har varit elittränare i handboll i 25 år och tränat både dam- och herrlag i högsta serierna i både Sverige och Norge. Sedan 2004 har han också varit instruktör på handbollsgymnasier och han har utbildat instruktörer i förbundets regi.

I januari fick han sparken från Boden sedan nykomlingen gått tungt i damernas SHE.

Kort därefter inledde 52-åringen samtal med Tyresö om att ta över topplaget i herrallsvenskan nästa säsong.

– De har varit ute efter mig i fem år men jag har suttit fast i olika kontrakt, säger Kardell.

Men så fick Janne Flinckman, sportchef i Tyresö, ett samtal i slutet av februari.

– Det var från en person på Svenska Handbollförbundet. De hade fått en uppgift från en annan initierad källa på förbundet om att Matte förekom i en polisutredning och att det var mycket känsligt, berättar Flinckman för Sportbladet.

Krävde bevis

Utredningen gällde misstankar om grovt sexualbrott mot en ung flicka.

– Det var helt oförståeligt och jag var otroligt tvivlande från början. Jag känner både Matte och hans fru väldigt väl. Det var mycket olustigt men jag pratade inte med någon annan än vår ordförande om det. Jag ville ha bevis för att det här stämde och jag tjatade vecka ut och vecka in på förbundet om att jag ville ha bevis. De sa hela tiden att det var på gång och att det snart skulle upp i rätten.

Foto: Bildbyrån
Kardell i Boden handboll.

Tyresö valde under tiden att skriva kontrakt med en annan tränare.

– I fredags briserade sedan bomben, säger Flinckman.

Då publicerade tidningen Metro en artikel om en idrottstränare och -lärare i 50-årsåldern som sedan i mars stod åtalad för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning men som inte dök upp till rättegången förra veckan utan nu har gått under jorden.

Det stod då klart att förbundet av misstag pekat ut fel person för Tyresö. Kardell var inte på något sätt inblandad.

Han hade själv varit helt ovetande om ryktesspridningen fram till i fredags när en kompis ringde och rullade upp hela historien för honom.

– Jag skrattade först och trodde att han skämtade.

Frun gråtit sig till sömns

Men efter att han insåg allvaret har många tankar snurrat i huvudet på Kardell – och hans närmaste.

– Jag har tagit det mycket hårt och min fru har gråtit sig till sömns flera nätter i rad för att hon varit så förbannad över att jag blivit utpekad på det här sättet.

Han tror inte att det är någon på förbundet som spridit ryktet för att göra honom illa.

– Det var ett galet misstag som inte får ske. Det drabbar en person som jobbat inom svensk handboll i 30 år. De satte en kniv i ryggen på mig. På Facebook läser jag hur folk fortfarande tror att det är jag. Jag vet inte hur mycket det har skadat mig på sikt eller hur det kommer att hämma mig i mitt ledarskap. Kommer jag som tränare kunna lägga handen om en kvinnlig spelare i framtiden?

Han funderar på att stämma förbundet.

– Eller polisanmäla dem för grovt förtal. Det beror på hur känslan är de närmaste dagarna och när vi kartlagt omfattningen av det här. Kanske kan man komma till någon slags förlikning, säger Kardell.

”Vill göra allt för att hjälpa”

Flinckman:

– Förbundet har begått ett extremt misstag och måste ta sitt ansvar. Kardell måste bli rentvådd. Man får inte göra så här. Nu måste förbundet göra allt för att ställa allting till rätta. Jag tycker att förbundet ska anställa Mats.

Så här i efterhand: kunde du, eller Tyresö Handboll, ha gjort något annorlunda?

– Med facit i hand skulle jag ha kontaktat Matte tidigare för att ha fått upp det här på banan. Men jag valde att ligga extremt lågt för att inte sprida någonting.

Foto: Bildbyrån
Thelin.

Förbundets vd Christer Thelin körde i helgen ner till Jönköping, där Kardell var på ett tränaruppdrag, bara för att försöka reda ut situationen.

– Han lade sig platt, säger Kardell.

Thelin:

– De uppgifter som visat sig felaktiga skulle aldrig ha lämnats vidare och det är förbundets ansvar. Men jag, eller någon av oss utsedd förbundsrepresentant, har inte varit i kontakt med Tyresö förrän i fredags när jag ringde Jan Flinckman.

– Om vi gör fel eller säger saker som är fel måste vi på förbundet ta vårt ansvar i samråd med personen. Människan, Mats Kardell i det här fallet, är det viktiga. Jag vill göra allt för att han ska komma ur det här på ett bra sätt. Jag har sagt till honom att jag vill göra allt som går för att bistå och hjälpa, säger Thelin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN