Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Ryskan kan slå världsrekordet i år

Sofie Skoog rev ut sig tidigt.
Sofie Skoog rev ut sig tidigt.

SPORTBLADET

Ryssland är tillbaka i friidrotten och jag tror det är bra för sporten.

Ta bara höjdhopperskan Marija Lasitskene, 24.

Hon flyger.

Jag tror hon kan sätta världsrekord redan den här säsongen.

Det är ändå något visst med ryssar och friidrott.

Marija Lasitskene såg jag ta VM-guldet i Peking 2015 med ett hopp på 2.01.

Då hette hon Kutjina i efternamn, men säsongen efteråt försvann både hon och alla andra ryssar från kartan, avstängda av Internationella Friidrottsförbundet (IAAF).

Nu är hon en av sju ryssar som fick dispens av IAAF att tävla igen efter ett beslut i april. Sedan dess har ytterligare tre fått klartecken om jag räknat rätt.

Jag hoppas de blir fler.

Jag har alltid varit emot den här typen av kollektiva bestraffningar, även om Ryssland varit ett av världens värsta dopningträsk. Men de har varit långt ifrån ensamma och alla aktiva har inte dopat sig.

Behövs i friidrotten

Men ryssarna behövs i friidrotten och framförallt i sommarens VM i London.

De har varit världens näst bästa friidrottsnation bakom USA sedan VM-starten 1983, med totalt 170 VM-medaljer (53 guld, 59 silver och 58 brons).

Jag saknade det kalla kriget i OS i Rio förra året, då ryssarna var avstängda. Det var något som fattades. Där var längdhopperskan Darja Klisjina den enda från Ryssland som fick tävla, då hon bor och tränar i USA och testas regelbundet.

Nu blir det betydligt fler ryssar i VM i London, även om eventuella medaljer inte kommer att räknas in i statistiken för Ryssland. Alla måste fortfarande tävla under neutral flagg.

Och Lasitskene var en av de jag tyckte var roligast att se i Roms Diamond League på torsdagskvällen, förutom tysken Thomas Röhlers jättekast och 90.06 i spjut.

Jag gillar den här 24-åriga ryskan med ett stenansikte i klass med ryska hockeyns förre förbundskapten Vjatjeslav Bykov. Hon rörde inte en min när hon gled över 2.00 för fjärde tävlingen i rad den här säsongen.

För två veckor sedan hoppade hon världsårsbästa 2.03 i Diamond League-tävlingen i Eugene. Det gör att hon toppar årets världsbästalista överlägset, fem centimeter för belgiskan Nafissatou Thiam som är sjukamperska i första hand.

Såg helt stumt ut för Skoog

Det gick inte lika bra för svenskan Sofie Skoog som jagade VM-kvalgränsen 1.94, men stannade på 1.85. Det såg helt stumt ut när hon hoppade och blev tia i startfältet. Nu får hon jaga vidare.

Roligast svenska besked var Meraf Bahtas personliga rekord och 4:00.59 på 1500 meter. Hon strulade till det som vanligt rent taktiskt och hamnade instängd mitt i fältet där trängseln är som värst. Hon kom loss först med 500 meter kvar och med tanke på omständigheterna är jag säker på att hon kommer att gå under drömgränsen fyra minuter den här sommaren. Ja, kanske redan i nästa tävling om hon får rätt draghjälp och ett ostört lopp.

Men hon var långt, långt bakom segrarinnan Sifan Hassan från Nederländerna som vann på världsårsbästa 3:56.22. Och Meraf gick stryk även av tyska sensationen Konstanze Klosterhalfen som sänkte sitt personbästa med över sju sekunder när hon blev trea på 3:59.30. Innan hade hon ett personligt rekord på 4:06.01. Sånt är alltid kul att få uppleva.

Diamond League fortsätter i Oslo nästa torsdag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Av: 

Mats Wennerholm

Publisert:

LÄS VIDARE

Diamond League 2017 – tv-tider, schema, svenskar

ÄMNEN I ARTIKELN

Diamond League 2017

Friidrott

Diamond League

IAAF, International association of athletics

Ryssland

Sofie Skoog