Legendaren är imponerad av årets Brynäs

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET ARKIV
Tomas Sandström i Brynäs-tröjan 1982

avMattias Karlsson

SPORTBLADET

FALSTERBO. Ett av svensk ishockeys största namn har försvunnit från offentligheten.

Tomas Sandström sitter hemma i Falsterbo framför sin tv och hyllar årets Brynäs.

– De avgör hemma nu, säger ”Tjompen”.

Firad stjärna under 15 säsonger i NHL, boende i Falsterbo längst nere i Skåne efter att ha avslutat karriären i Malmö, uppvuxen i Fagersta i Bergslagen där han fortfarande har släkten och sommarhus ...

Tomas Sandströms hjärta klappar ändå för Brynäs.

– De två säsongerna jag gjorde där var så viktiga för inledningen av min karriär och tog mig dit jag hamnade i slutändan. Jag blev så väl omhändertagen, uppfostrad och lärde mig så mycket av duktiga ledare – det är där jag har mitt hockeyhjärta, det finns kvar mig att det var där det började, säger 52-åringen.

Fortfarande på bred Fagersta-dialekt lägger han gärna ut texten om Gävle-laget.

Ser matcherna på tv

Även om Sandström inte är intresserad av att vara aktiv inom ishockeyn längre följer han SHL, NHL och Tre Kronor via tv och på plats i Malmö Arena.

– Det har varit en spännande SM-final att kolla på. Det är två lag som spelar rolig och underhållande hockey, de spelar modernt och det är rörliga spelare som gör allt i otrolig hög fart.

– Jag hoppas verkligen att Brynäs vinner nu, det skulle vara kul för dem. Jag tror att de avgör hemma i Gavlerinken i nästa match – det är deras chans, annars tror jag att det blir för tufft att åka till Jönköping och vinna en match till där i en sjunde avgörande.

Det är inte svårt att föreställa sig att Brynäs Thomas ”Bulan” Berglund är en coach i Tomas Sandströms smak.

– Jag gillar honom, det verkar vara en skön typ. Han har temperament och vinnarskalle, och som spelare körde han ju också dag ut och dag in.

– Han kräver hårt jobb och det syns på deras spel, det är sällan man ser ett lag som täcker så mycket skott och verkligen offrar sig. De kravlar sig ur svåra situationer hela tiden.

– Samtidigt ska man nog inte glömma bort Tommy Sjödin i båset heller. Han ger ett bra intryck som coach och ligger nog bakom mycket.

"Fruktansvärd utvisning”

Sandström nämner också nordamerikanerna Kevin Clark, Daniel Paille och Ryan Gunderson, och hårt jobbande spelare som Jonathan Granström och Simon Bertilsson.

– Jag är också imponerad av sättet som Tomas Zaborsky har kommit tillbaka efter skada. Det är en riktig målskytt.

– Jag måste också få säga att jag förundrandes mycket över situationen där Zaborsky jublade framför HV71:s bås efter sitt mål. Det är märkligt att man inte kan ta det som motståndare, det är fruktansvärt att han får två minuters utvisning för att han hånat dem.

– Jag trodde att det skulle bli mycket mer uppståndelse i media kring den händelsen. Man måste ändå beundra Brynäs-ledarna och hela laget att de inte blev mer upprörda.

Imponerande poängsnitt som 18-åring

Tomas Sandström valde bort Leksand för Brynäs och flyttade dit från Fagersta som 18-åring.

Han ersatte Mats Näslund i laget, och han fick Mats Näslunds lägenhet och snickarjobb i Gävle när Näslund flyttade till NHL.

Nu bor de båda på Falsterbonäset nere i Skåne och träffar på varandra emellanåt.

Med nummer 28 på ryggen gjorde högerforwarden Tomas Sandström två säsonger i Brynäs innan han flyttade till New York Rangers, i elitserien blev det en sjätteplats och en åttondeplats i tabellen (det betydde inte fortsatt spel efter grundserien).

Sandström gjorde 37 poäng på 36 matcher respektive 30 poäng på 34 matcher (50 respektive 81 utvisningsminuter).

Det var där han fick smeknamnet ”Tjompen” av huvudcoachen Stig Salming och kallade äldre spelare för ”din gamla gubbjävel” på första träningen.

ARTIKELN HANDLAR OM