”Fel killar på plan”

Satte in ”b-laget” och vände semifinalen

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYR N
Ola Lindgren erkände misstag efter matchen.
SPORTBLADET

Mardrömsstart på hemmaplan.

Då satte Ola Lindgren in b-uppställningen och Kristianstad vände och vann.

– Vi hade fel killar på planen från start, säger Lindgren efter första semin mot Ystads IF.

IFK Kristianstad hade 44 raka segrar på hemmaplan och gick in som storfavoriter mot Ystads IF i den första semifinalen.

Då chockade gästerna i inledningen med att ta hemmalaget på deras egen medicin när man tryckte och sprang ifrån de orangea: 6–2 till Ystad efter tio minuter.

Då tog Kristianstads tränare Ola Lindgren timeout, gav den isländska duon Olafur Gudmundsson och Gunnar Steinn Jonsson en skopa och bytte ut hela niometersuppställningen.

”Såg slitna ut”

In på niometer kom i stället andrauppställningen med Philip Henningsson, Richard Hanisch och Albin Lagergren (den sistnämnde har varit skadad och räknas därför hit här i nuläget). Strax före timeouten hade Arnar Freyr Arnarsson bytt på linjen med Mario Lipovac.

– Vi hade inget tryck i spelet från början och var för stillastående. Vi hade fel killar på planen från start. Olafur, Gunnar och Arnar såg slitna ut efter att varit på landslagssamling och kommit tillbaka i måndags. Det är lätt att vara efterklok men men vi skulle haft en annan formation, säger Lindgren efter matchen.

Kort efter timeouten satte han in Leo Larsson i mål i stället för Nebojsa Simic.

Med ”b-laget” på planen vände Kristianstad snabbt på tillställningen. Efter 22 minuter var man i ledningen med 11–10 och därefter såg man sig aldrig om.

21-åring planens gigant

Direkt efter paus ryckte Kristianstad från 15–14 till 18–14 och till slut vann man med 32–26 inför nya rekordpubliken 5178.

– Det är bredden som är vår styrka. Vi är inte så beroende av att en eller två spelare ska lyckas eller bära laget på sina axlar, säger Lindgren.

Leo Larsson var mycket bra i mål och Richard Hanisch dorg upp tempot i mitten. Men matchens gigant var 21-årige Philip Henningsson som gjorde nio mål och stundtals hade lekstuga med sin försvarare som var ingen mindre än Kim Andersson.

– Philip har lyft sig enormt den här säsongen. Han kan mycket väl bli en landslagsspelare framöver om han utvecklar sitt skott. Han är en annan spelartyp än Lukas Nilsson och Simon Jeppsson – genombrottstark och oöm och har sina defensiva kvaliteter, säger Lindgren.

ARTIKELN HANDLAR OM