”En Massamba kommer vinna guld i alla fall”

Bröderna möts i basketfinalen

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån
Södertälje Kings Thomas Massamba (höger) ställs mot fyra år yngre brodern Brice Massamba (vänster) i Luleå.

Den ena är ute efter ­revansch, den andra efter upprättelse. 

SM-finalen är inte bara en kamp om guldet utan också om att vara bäst
i familjen Massamba. 

– Det är historiskt att vi får mötas i final, säger Thomas Massamba. 

BC Luleå är i final för första gången på sju år.
Södertälje Kings är där för sjätte gången i rad. När ­seriesegrarna och regerande mästarna möts i basketfinalen är det en extra speciell serie för två spelare. 

– Historiskt att vi får mötas i final. Jag vet inte om två bröder har mötts i final tidigare, säger Södertälje Kings Thomas Massamba som ställs mot fyra år yngre Brice Massamba i Luleå.  

Som om det inte vore nog var dessutom systern Tanya Massamba i final med Udominate. 

– En Massamba kommer att vinna guld i alla fall. Jag och Thomas spelar ju inte på samma position så det blir inte så mycket rivalitet, men det blir alltid lite skitsnack, det blir det, säger Brice. 

Ute efter revansch

Thomas Massamba var en av Södertäljes bästa ­spelare i semifinalserien mot Norrköping Dolphins och höjde sitt poängsnitt under slutspelet från 8,32 till 16,11 under slutspelet. 

Han känner inte att han har något att bevisa, men motiveras ändå av kommentarer som fällts under säsongen. 

– Jag vill inte vara den som misslyckas efter fyra guld i rad. Jag vill väldigt gärna vinna. Det är mycket som har hänt under året. Folk smutskastar mitt namn,­ ­säger att jag är avdankad och inte lika kvick och många har räknat bort oss under hela säsongen. Jag tror inte att många trodde att vi skulle vinna mot Norrköping, säger han och fortsätter: 

– Det är många som pratar väldigt mycket, men vi vet vad vi håller på med. Vi bryr oss inte så mycket om vad folk säger. 

”Vill bara gå fyra...”

På andra sidan är Brice ute efter revansch. För två år sedan mötte han Södertälje Kings i final med Uppsala och då blev det förlust.  

– Nu kanske man får revansch. Vi kanske hoppades på Norrköping för vi har haft lite lättare mot dem, men det är alltid skoj att få möta regerande mästarna och lite ­extra kul eftersom vi torskade mot dem då. 

Hur går det den här gången? 

– Oush. Jag säger sex matcher och att vi vinner på bortaplan. Men helst vill jag bara gå fyra. 

Thomas Mass­amba vill, så klart, ­annorlunda. 

– De är väl favoriter, men vi kommer att kämpa. Vi kommer att spela på vårt sätt och Södertälje Kings har visat i sju år hur det
är med Vedran i spetsen, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM