Hockey-VM 2017

”När man hamnar i kriser slutar man tänka normalt”

Rönnqvist om hur han hanterade smärtan och sömnlösheten: ”Skrek att jag inte orkade mer.”

Av: 

Hans Abrahamsson

Tomas Ros

Petter Rönnqvist
Petter Rönnqvist

SPORTBLADET

PARIS. Kalkkristaller i ledvätskan orsakade smärtan som höll på att knäcka Petter Rönnqvist, 44.

– Det gjorde att min kropp gav upp, berättar han.

Men nu mår den populäre tv-profilen bättre och i kväll kommenterar han Tre Kronors möte med Schweiz.

Under SM-slutspelet skrev Sportbladet om Petter Rönnqvists kamp mot enorma smärtor i lederna i framför allt axel och knä. 

Något som tvingade C Mores expertkommentator att äta åtta starka värktabletter om dagen för att över huvud taget kunna vara på benen. Han fortsatte ändå att jobba, men mitt under semifinalerna tvingades den förre SHL-målvakten hoppa av för att i stället inleda en tre veckor lång kortisonkur.

Då misstänkte läkarna att det handlade om ledgångsrematumism, men nu tyder det mesta på att det var något annat som bröt ner kroppen: 

– Ja, man hittade kalk i lederna. Kalkkristaller i ledvätskan som slog ut kroppen och till slut gjorde den gav upp. Tydligen något som riktigt gamla människor som har artos kan råka ut för. Kalket kommer in i ledvätskan och ger en väldigt hög smärta som gör att man inte kan röra knän, axlar och leder, berättar Rönnqvist.

Säsongens sista match

För Rönnqvist del tror läkarna att det handlar om ett knä och en axel som är helt sönderslitna efter många år som elitmålvakt.

Men under hockey-VM har Rönnqvist varit tillbaka i rutan igen.

Och i kväll är det Rönnqvist och skicklige kommentatorn Johan Edlund som ska leda tv-tittarna genom Sveriges kvartsfinalmöte med Schweiz.

– Det blir säsongens sista match för min del och det känns riktigt kul att få avsluta med en kvartsfinal med Tre Kronor, säger han.

Under hela VM-turneringen har Petter Rönnqvist varit stationerad i Paris. Där har han följt den andra gruppen, och bland annat Tre Kronors motståndare Schweiz, på nära håll. 

Men mitt i gruppspelet tvingades han göra ett kort (planerat) avbrott och för att flyga hem till Stockholm och träffa en läkare.

Tackar för stödet

Veckorna före VM hade han avslutat en tre veckor lång kortisonkur men under turneringen kom smärtorna tillbaka och nu är det en dubbelt å lång kur som ordinerades.

– Vi hade ett par dagar ledigt förra veckan och smärtorna började komma tillbaka. Jag träffade läkaren och blev beordrad en ny kortisonkur, nu på sex veckor, säger Rönnqvist och fortsätter:

– Sedan tog det några dagar innan det började ge effekt, men nu börjar det kännas bättre. Och det är framför allt väldigt mycket bättre än vad det var under slutspelet, då var det riktigt illa. 

Nu med lite distans, hur ser du tillbaka på veckorna när det var som värst?

– Värken och bristen på sömn var tuff. Jag sov knappt på nätterna, vissa nätter somnade jag 5.30 och klev upp kl 7. Men när man hamnar i kriser slutar man tänka normalt. Man anpassar sig till situationen. Men det är klart att tänker tillbaka var det inte kul. Jag minns en morgon när jag bara la mig ner på vardagsrumsgolvet och skrek att jag inte orkade mer.

Till sist vill Rönnqvist passa på att tacka alla som har stöttat och kommit med goda råd efter den första artikeln: 

– Sjukdomar och diagnoser verkar verkligen beröra människor. Helt enormt vad många som hörde av sig, brydde sig och ville hjälpa till. Det var verkligen uppskattat, säger han.

INSIDE TRE KRONOR: Följ med bakom kulisserna under VM

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey-VM 2017

LÄS VIDARE

Wennerholm rankar: Tre Kronors VM-guld

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockey-VM 2017

Petter Rönnqvist

Tre Kronor

Johan Edlund

Schweiz