”Känns spännande – och för jävligt...”

Foto: ARNE FORSELL, BILDBYRÅN
SPORTBLADET

DORTMUND. Ända sen hjärnblödningen 1999 i en amatörlandskamp i Finland har Maria Lindberg setts som ett hot mot svensk boxning.

En ny skada skulle var förödande inte bara för henne själv utan även för sporten totalt sett.

Lördag kväll kan Maria boxa hem årets hittills största svensktitel. VM-titeln hon offrat i princip allt för att få en chans att erövra.

– Känns spännande, läskigt, fantastiskt och för jävligt. Så som det ska vara, säger Maria Lindberg inför WBC-titelmatchen mot Christina Hammer.

Storyn är känd. Maria släpptes upp i ringen när hon absolut inte skulle ha gått match efter en natt av huvudvärk och illamående. Hon fick en blödning mot hjärnan och har sen dess motarbetats av svenska boxningsföreträdare men aldrig förlorat geisten att satsa på sporten hon älskar.

Sedan ett par år lever hon i Hamburg eftersom hon fått proffslicens i Tyskland till skillnad från i Sverige där hon fortfarande är förbjuden att boxas. Första året utan egen bostad bodde hon, som är en på arbetsmarknaden eftertraktad högutbildad ingenjör, i ett litet rum under gymmet där hon jobbade som fitnessinstruktör.

Fick bra betalt – för sex år sedan

Proffsboxare är detsamma som yrkesboxare men senaste gången som Maria fick ordentligt betalt för att utföra sitt jobb var när hon för sex år sen mötte Christina Hammer första gången. Marias enda förlust som proffs efter en bökig och jämn match.

Efter det har Maria som saknar ett stall bakom sig själv fått betala för så gott som alla sina matcher och då har det inte funnits pengar till att möta de stora namnen i branschen.

– Det är inte perfekt men det finns ingenting i min karriär som varit perfekt. Det här är ändå närmre perfekt än vad mycket annat har varit.

– Hade jag fått regissera mitt scenario hade jag som alla andra byggt upp med matcher mot ett stegrande motstånd och sen hade jag tagit Christina Hammer, sen Mikaela Laurén och så Cecilia Brækhus. Men återigen, jag kan inte välja någonting och därför är jag bara tacksam när det kommer någonting.

”Superspännande”

När WBC ringde och frågade om hon med fem veckors varsel tog en match mot världens näst högst rankade damboxare efter Brækhus tvekade Maria inte en sekund.

– Nu kom en match som jag känner som superspännande vid ett tillfälle då den passade utmärkt. Jag vill egentligen vara i min egen viktklass. Det är där jag är som bäst och där jag vill ta utmaningarna men med tanke på hur strulig min karriär är så när det dyker upp möjligheter och erbjudanden är det bara att ta dem.

Maria vägde in på 70 kilo. Hammer på 72. Både under tillåtna 72,5 för mellanvikt men när de står i ringen kommer Hammer att väga fem-sex kilo mer än Maria.

En tyngdskillnad som kan spela roll. Vi minns hur det såg ut när Brækhus använde sin överlägsna tyngd mot Klara Svensson i Oslo, men Maria Lindberg ser det inte så.

– Jag blir mycket snabbare när jag går ner och jag känner att snabbheten blir så mycket viktigare än tyngden i denna matchen. Tappar jag ett kilo blir jag mycket rörligare i överkroppen.

Odramatisk invägning

Invägningen på casinot i byhålan Hohensyburg utanför Dortmund var helt odramatisk. Maria stirrade leende ut sin motståndare som såg helt nollställd ut.

– Förra gången vi skulle mötas var det mycket mer intensivt. Då pulserade det i hennes ögon, säger Maria.

Christina Hammer var nöjd med staredownen.

– Jag slapp en kyss. Det här var mycket bättre, säger hon med tanke på att Mikaela Laurén kysste henne när de båda stirrade ut varandra i Dresden.

Hammer är längre än Maria, tyngre och segerviss.

– Maria är en bra boxare men jag slog henne när vi möttes senast. Jag kommer att utnyttja min räckvidd och göra det svårt för henne, säger Hammer.

Och som alltid i boxning är det inte helt rättvist. Förmodligen måste Maria vinna titelmatchen på knockout.

– Ja, det tror jag. Hon är mästare. Hon gör ett försvar. Återigen, det är hennes hemmaplan. Hemstad till och med den här gången. Kanske kan man vinna på poäng, men då måste man vara megaöverlägsen, säger Maria Lindberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning