Hansdotter laddar för OS efter bronset

avMalin Wahlberg

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

ST MORITZ. Efter en kämpig säsong knep Frida Hansdotter ett nytt VM-brons. 

Nu blickar hon redan fram emot OS och åker till Pyeongchang för att förbereda sig på bästa sätt.  

– Det är väldigt viktigt att få se vad som komma skall, säger bronsmedaljören.

Hon kämpade med materialet i början av säsongen, kraschade och skadade tummen på förlägret och har dessutom känt av pressen. 

Frida Hansdotters uppladdning inför VM har inte varit den bästa. När hon ändå knep bronset kunde hon inte hålla tillbaka tårarna. 

– Det var lite lättnad för jag känner att det har varit mycket med krasch på pre-camp och åka med skydd på tummen. Och all press, att det är jag som ska ta medalj, men det är inte bara att göra. Då känns det fantastiskt skönt att klara av det, sa hon i målfållan. 

När hon senare på kvällen fick ta emot tredje raka VM-medaljen och fira med familjen och laget här i St. Moritz bubblade känslorna upp på nytt. 

– Det är fantastiskt. Det är mycket tack vare dem man står här i dag. Samma sak med laget, man har fantastiska lagkamrater som man reser 200 dagar om året med, säger hon på bronsfesten.

”Betyder mycket”

Hansdotter kunde inte rå på Mikaela Shiffrin den här gången heller. Men redan nu blickar 31-åringen fram emot nästa års OS. 
För att förbereda sig på bästa sätt och kunna utmana Shiffrin om guldet åker Hansdotter och resten av den svenska damtruppen till Pyeongchang nästa måndag. 
– Jag tror att det betyder mycket. Jag är inte så beroende av backarna, men det är skönt att ha varit där och sett allt runt omkring. Det tycker jag är väldigt viktigt att få se vad som komma skall, säger hon. 

Även alpinchefen Tommy Eliasson Winter påpekar vikten av att ha varit på plats innan OS börjar.  

– Åkarna får bekanta sig med backarna och komma in i det lite. Det är en ganska viktig del. När det blir hög stressnivå är det viktigt att känna sig hemma, säger han. 

”Är imponerande”

Hansdotter slog Shiffrin i Flachau för tre veckor sedan, men i VM var hon hela 1,74 efter amerikanskan. 

Ett avstånd som Hansdotter tycker borde ha varit mindre. 

– Hon visar vad hon kan när hon verkligen är på topp. Det är imponerande samtidigt som det är lite för stort avstånd. Men jag är inte nöjd med min åkning och hade kunnat vara mycket snabbare, det är väl det lilla positiva man tar med sig.

Hansdotter firade bronset med familjen och pojkvännen Richard Jansson. Tidigt på söndagen lämnar hon St. Moritz för några dagar hemma innan det är dags för avresa till Sydkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM