Efter succéstarten – på väg mot sämsta på 2000-talet

Foto: Lasse Allard
Calle Halfvarsson, Johan Olsson och Marcus Hellner kör för medalj i herrarnas stafett
SPORTBLADET

LAHTIS. Succéstart på säsongen under ny tränarduo.

Men med två distanser kvar på VM riskerar Sverige att för första gången på 2000-talet bli utan herrmedalj i ett skidmästerskap.

Sportbladet sökte svar hos hyllade tränaren Ola Ravald.

– Att vi kunde ha gjort saker annorlunda kan vi vara överens om, säger han.

Foto: Lasse Allard
Ola Ravald

Vi spolar tillbaka bandet till den fjärde december 2016. Världscupens andra tävlingshelg är över och de svenska herrarna gör succé.

Johan Olsson har öppnat säsongen med en lovande fjärdeplats ”trots att han kört med handbromsen i”, Teodor Peterson har en pallplats och en fjärdeplats och Marcus Hellner har också räknat hem en pallplats. Och framför allt har Calle Halfvarsson två segrar, en andraplats och den totala världscupledningen vid sitt namn.

Fick en succéstart

En succéstart för landslagets nya tränarduo, Ola Ravald och Lars Selin. De har lagt om träningen med fokus på större skillnad mellan låg- och högintensiva pass för att hålla åkarna friska och i förlängningen göra dem bättre.

– Vi har inte formtoppat åkarna ännu, bara släppt upp träningen lite. I vår planering finns det mer att göra, sa Ravald till Sportbladet då.

Tre månader senare träffas vi igen – för att försöka förstå var allt gick fel.

Calle Halfvarsson ”känner sig bränd”, Johan Olsson ”saknar en växel”, Daniel Richardsson ”har inte farten” och sprinthoppet Teodor Peterson har plötsligt ingen förklaring varför formen bara runnit av honom lagom till VM.

”Vi har inte levererat”

– Det står klart, vi har inte levererat som vi hade förhoppningar om, säger Ravald men betonar att man under pågående mästerskap inte gjort någon djupanalys av vad som kan ha gått fel.

Men ”några funderingar” finns det. Höghöjdsupplägget i Seiser Alm är en karbonkopia på det man gjort inför rekordmästerskapen i Falun och Sotji, men kanske har träningen innan och efter varit för blygsam.

– Den uppladdningen i sig är nog inte felet. Snarare är det nog saker i förkant och efterkant av det vi får fundera på.

– Några kanske behöver träna hårdare än vad vi har gjort, men det är också svårt att säga generella saker. Vi måste titta på individnivå, säger Ravald.

Alla i landslaget var väldigt inspirerade av ert nya upplägg i början av säsongen, gick det för lätt där så ni lurades in i ett lugn?

– Det är svårt att säga vad som är hönan och ägget, men ska man börja lista saker kan vi nog hitta 20 olika orsaker som gör det här.

Sverige har inte lämnat ett skidmästerskap på 2000-talet utan herrmedalj en enda gång. Ola Ravald hoppas fortfarande att man ska kunna undvika det.

– Killarna är fortfarande hungriga, de har inte gett upp.

Sätter det en press på laget att ni är på väg mot det sämsta mästerskapet sedan 1999?

– Nej vi kan inte tänka så. Vi tar ett race i taget, blir det inte medaljer i morgon; so what. Livet går vidare. Vi kan inte hänga upp allt på sådana saker, då är det bara att bryta ihop och komma igen. Vi kommer tillbaka efter det här också, säger Ola Ravald.

ARTIKELN HANDLAR OM